yeopbeast's blog

Aku & Sesuatu…

Open House Sana Sini….

Dah jadi sebahagian dari budaya kita masyarakat Islam kat Malaysia nih khususnya, menghabiskan sebulan syawal dengan mengisi perut sampai hampir nak meletup kat open house di sana sini…hilang segala keinsafan sepanjang Ramadhan dek penangan kambing panggang yg duk terkangkang di atas bara….

Yang hilang 5 kilo time Ramadhan kembali membusung hingga tersembul pusatnya dikala Syawal hampir melabuhkan tirai…ada seminggu lagi nih…sempat lagi tambah 7~8 kilo. Warga kota yang menyesakkan jalan2 dan lebuhraya ketika musim balik raya kini mengulangi sumbangan kearah kesesakan yg sama  tapi kini di ibu kota pulak…dari Rawang nak ke Saujana Utama pun  ambik masa 2 jam?…perghh!!!…

Kalau dulu laki bini bermasam muka berebut nak balik raya…trend sekarang dah lepas raya pun bermasam muka lagi…berebut nak gi open house kawan masing2…adu la…Syawal nan mulia jadi bulan bala untuk rumahtangga. Poket yg kering time balik beraya kini makin kontang dek penangan nak buat open house…jiran tu siap naik khemah…ayam golek & kambing panggang lagi…tak kan kita nak buat nasik impit segera ngan kuah kacang je bang…muncung si isteri. Kedatangan Syawal meleburkan usaha sebulan Ramadhan mengasuh diri menginsafi keperitan saudara2 yg kurang bernasib baik..lupa dah kita pada wajah kecil bermata sayu…memegang ketulan tanah yg dianggap roti untuk dijamah…ye…kita lupa….

Aku?…sama la jugak…kesan Ramadhan hanya seketika…insafnya tak lama…sepanjang bulan nih, ujung minggu duk pergi open house jer…sedara2…kawan2….ada yg sampai tak sempat pergi sebab jadual pack sangat…aku cuma bagi keutamaan pada open house ahli keluarga & jiran2 jer…yg jauh tuh tak dapek la nak tunjuk muka….

Gambo?…nanti la aku boh kat sini…

Advertisements

October 12, 2010 Posted by | Life in SU3, Nyum2 | Leave a comment

Kedai Kopi Labu Labi…

Jumaat lepas aku saje bawak wife ngan anak2 mengeteh kat kedai baru bukak tuh…Kedai Kopi Labu Labi…saje nak try tempat baru la…Sampai jer nampak agak ramai orang yg duk menikmati hidangan masing2. Cari punya cari ada la satu port kosong kat ruang luar. Kebetulan tokey kedai pasang DVD konsert Re-union Sweat Charity…Ramly sarip tengah duk nyanyi lagu ‘Teratai’ (ingat tak Aji Taliban nyanyi lagu ni masa kenduri rumah Abg Najib?)…perghh…band rock kegemaran aku tuh…terus secara automatic terimbau kembali kenangan zaman belajar dulu…pernah dulu aku pegi kelas pakai seluar fit…sekali cikgu Brahim guru disiplin buat spot check dgn botol kicap…sapa2 yg botol kicap tak bleh masuk ikut kaki seluar mmg jadi koboi ler…dibelahnya seluar tuh sampai paras paha…ahahahaha…hampes btui…

 

Berbalik pada citer Kedai Labu Labi nih, basically makanan dia boleh tahan la…2~3 hidangan yg di order ada yg kena selera aku…ada yg kureng..again…terpulang la pada selera individu…bende nih subjective. Dari segi layout nampak OK…tak nampak exclusif sangat dan tak pulak nampak kokak…harga standard la untuk Saujana Utama…menu yg ditawarkan adalah campuran masakan timur & barat…ada gak la variety…cuma masa aku sampai tuh dah kul sebelas…so byk la yg dah habis…kira limited la yg bleh order…

 

Lepas makan seperti biasa la…aku lepak jauh sket dari meja makan anak bini sbb nak isap rokok. Masa tuh Sweat Charity tengah nyanyi lagu ‘Terharu’…dari jauh adik aku melaung…”Bukan lagu Jamal Abdillah ker nih?…yg Mawi nyanyi balik tuh?”..Ceh…budak2 sekarang…apa diorang tau…itu antara killer song Sweat Charity tuh…tengah baek aku layan lagu tetiba sorang mamat nih keluar dari dapur…eh…cam kenal jer…”ILU!!!”…depan2 orang tuh aku jerit nama dia…sekali dia toleh…pause kejap…”woi Arman…hang ka”…ha…kompom la member aku…member Zaman sekolah yg dah lebih sepuluh tahun aku tak jumpa…last sekali berita yg aku dengar dia belajar masak kat ITm pastu keje Chef kat hotel. Rupa-rupanya kedai Labu Labi tu Abg ipar dia yg bukak..panggil dia join…Abg ipar dia VSS bulan lapan tahun lepas…so guna duit tu la bukak bisnes makan…

 

“Cuba hang pegi tengok kat tempat buat air”…aku kerutkan dahi (zaman sekolah dulu kalau dah aku kerutkan dahi tuh baik bagi jawapan cepat…ahahahaha)..”Pegi la tengok sendiri”…Rupanya sorang lagi member kelas aku dulu…Sabron…dia meniaga kat Lenggong tapi member aku tarik datang sini untuk jaga bahagian air…terjadilah mini re-union kat situ. Aku tanya dia kenapa Labu Labi…kata dia sebab nenek org rumah dia org melayu Singapore minat citer Tan Sri P. Ramlee (sambil menuding kearah nenek yg tgh duk borak dgn org rumah aku…) Kalau korang dengar nenek cakap mmg teringat cerita P. Ramlee….sebijik lenggok bahasa mcm dlm filem…bahasa melayu 50-an…best dengar…ehehehe…So konsep kedai sambil org makan diorang akan pasang citer2 Allahyarham…errr…tapi yg konsert & citer lain pun bleh…upon request by customer…gamak nak best bwk DVD yg kita suke…mintak dia pasang kat situ..thehehehe.

 

Aku cakap kat member aku yg aku akan tolong promote la kedai kopi dia nih…tapi dengan satu syarat…dia perlu la open pada kritikan membina daripada org..kita meniaga makan nih tak bleh ikut selera kita…kena ikut selera org sbb org yg nak makan…so mana yg org tegur kena improve la. Kalau korang ada masa nak makan2…minum2…mengeteh ker..cuba la kat kedai member aku nih…cam aku cakap..tegur la apa yg patut…meh kita sama2 majukan ‘org kita’…

lembublt

February 10, 2009 Posted by | Nyum2 | 2 Comments