yeopbeast's blog

Aku & Sesuatu…

Bulan sukan SU3…

Dah beredar pun flyers untuk memaklumkan pada penduduk berkenaan bulan sukan SU3…bagi aku persediaan para ajk tak cukup…last menet punya keje…so byk la kekurangan…apapun ini sebahagian dari usaha untuk menyuburkan lagi semangat kejiranan di kampung SU3 ni….

Aku kena lead sukan Takraw…sabtu ni akan berlangsung kejohanan tertutup nyer…errr…tak panggil meeting pun…ehehehehe…tak pa..aku support punya walaupun tak proper…2 malam sudah aku gi jumpa jiran2 baru kat Jalan Bidara….ada la 2 orang yg register nak main…kalau nak ikutkan sambutan setakat malam tadi baru duk ada 4 regu…ni kira terus semi final nih…ehehehehe….harap menjelang tarikh tutup esok makin ramai yg akan register….

Ehehehe…ni sekadar gambar hiasan…bakat2 SU3 baru nak tengok sabtu nih…ada ke yg bleh terbang cam nih?…ekekekeke…harap meriah la nanti…

Advertisements

November 4, 2010 Posted by | Activities, Life in SU3 | 1 Comment

Lata Kekabu…

Itu hari masa balik kampung aku bawak anak2 gi mandi kat Lata Kekabu…tempat nih kira favourite spot la kat Lenggong tuh untuk aktiviti mandi manda bersama keluarga..keadaannya tak banyak berubah…masih macam dulu jugak rupanya…air gunung yg sejuk betul2 rasa bagaikan menusuk sampai ke tulang…menggigil jugak la mula2 nak masuk air tuh..ehehehehe….  

Tu ha anak aku si Mu`az kat belakang batu…punya la susah dia nak masuk dalam air…sejuk giler….ni tempat mandi kat kawasan bawah…kalau nak lagi best naik sampai atas sana…tapi since that hari dah petang masa pegi tuh jadi aku bagi bebudak nih mandi kat bawah jer ler…lagipun kat atas sana air nyer dalam sikit…kureng sesuai untuk budak2 mandi…bahaya…ikut sejarah dah ramai arwah kat sini sebenarnya…so mandi kena hati2….

Mu`az & Munaa bersama sepupu2 aku..Zarul & Ayuni…aku tau…memang kecik lagi…tapi diorang tuh anak Mak Teh aku…so kira pangkat pak sedara & mak sedara la kat anak2 aku…ehehehehe…

Air nyer cukup jernih…blen nampak sampai dasar…boleh kata tak terusik lagi la tempat nih dari segi ‘keaslian’ nya…masih belum tercemar kawasan lata nih…buleh nampak anak2 ikan duk berenang….

Tak de jaring?…baju pun buleh buat tangkap ikan…ehehehehe…konon bleh tangkap la…anak2 aku nih ingat ikan2 tuh macam kucing ke…sesenang je bleh pegang…ehehehehe…

kalau bapak dia nih lain la…zaman muda2 dulu memang memburu ikan…ni aku selitkan gambo masa aku duk aktif memanah ikan dulu…ni zaman sekolah dulu la…habih semua ceruk sungai dan lata tuh aku & the gang gempur…masa tuh ikan melambak…kat situ jugak kitorang BBQ biasanya…masa tuh sekali selam kalau tak ada 2~3 ekor ikan tak naik ke permukaan beb…dada kembang jer…penuh oksigen….sekarang…dah semput…dah tak bleh nak tahan nafas mcm dulu…adeh…pak cik dah tuo…

La…kan dah cakap…susah nyer nak dapat ikan kalau setakat sauk pakai baju…tapi yer lah…bebudak…semangat kuat…tak putus asa diorang nak jugak tangkap ikan2  yg byk tuh….padahal masa nih dah sound suruh ‘naik’…keringkan badan…tukar baju…nak gerak…hari dah lewat petang….

Lagi satu angle yg cukup aku suka..seronok rasanya bila berada dipersekitaran yg mendamaikan macam kat Lata Kekabu nih…Lenggong memang cukup istimewa…namun apakan daya…demi untuk mencari rezeki aku tak dapat la nak menetap kat tanah tumpah darah aku nih….iskh!!!…sekarang nih cuma sebulan sekali jer lah aku buleh balik…itupun byk hal…nak kerap datang mandi tak dapat la…apapun…anak2 aku seronok mandi manda…diorg cakap nanti balik kampung nak ajak datang lagi…sebenarnya madi kat Lata n ih yg best sambil berkelah…tengok la nanti mcm mana…buat BBQ sikit pun ok jugak…

Dekat tempat kitorang mandi tuh pun ada satu family tgh mandi gak…aku pun layan borak la…dah peramah nak wat cam ner…ehehehehe…Pian namanya…dari kelebang…tengok…punya la best Lata Kekabu nih sampai orang dari sungai siput pun datang…borak punya borak rupa2 nya Pian nih ada kena bau2 bacang jugak la dengan aku…atuk dia orang Patani menetap di Selama…confirm suku sakat aku la tuh…org Patani Selama dengan orang Patani Lenggong kebiasaan nya saudara rapat…insyaAllah raya nanti bleh la ‘bersurih’  lagi detail….sayangnya Ayah dah tak ade…kalau tak lagi senang la nak kenal adik beradik kat Selama nun…

Sebagai penutup trip mandi manda di Lata Kekabu…ni ada gambo ‘raksase’ @ antu air tengah menerpa keluar dari deruan air terjun….ahahahaha…aku la nih…apa la korang…ehehehehe…nanti kalau korang rasa nak buat trip ke tempat nih roger aku…bleh aku arrange kan…sure best…

September 3, 2010 Posted by | Activities, Aku & Sesuatu | Leave a comment

Glamer wife aku…

Korang ingat tak itu hari yg aku ada boh N3 pasal buku wife aku nak masuk pameran buku kat PWTC? Ha rentetan dari pameran itu wife aku dijemput pulak ke pesta buku Selangor yg berlansung di kompleks PKNS. Kalau di PWTC itu hari merupakan sesi bersama penulis untuk mendapatkan autograf, kali nih sesi forum pulak…bicara buku…Aku memang respect habih ngan cara promosi Galeri Ilmu nih…tabik….

Dua buku daripada 2 penulis telah dipilih untuk sesi ni…buku wife aku “Rumahku Ofisku” dan buku tulisan En. Hassan Suyut “Kembara Atiq Wazif, Suatu Anugerah”…

Ni ha wife aku tengah diwanwancara…ehehehe…boleh la…takut sangat. 2~3 hari sebelum tuh kemain lagi risau dia…kot gugup katanya…sekali kat atas pentas tuh sampai tak bleh berenti cakap…ehehehehe….

Aku dapat mengikuti acara tuh on and off jer…nape?…tu ha si kecik tuh…habih satu kompleks tuh di tawafnya…jenuh aku mengejor…tu yg aku penig sikit sekarang nih kalau nak kuar jejalan…jenoh nak mengepung…pantang lepa…mau nyer hilang Marwan tuh nanti…

Tak lama lepas wawancara nih wife aku ada lak program bual bicara kat Radio IKIM…jelesnya aku…ehehehehe….seperti biasa aku sentiasa support dengan menjaga anak2…gambo nanti la aku boh kat sini…

So congrate Honey…I’m proud of you…muahs..jeles tak habih lagi nih…ehehehehe…

August 17, 2010 Posted by | Activities, Aku & Sesuatu | 1 Comment

Sehari di Semenyih…

Itu hari aku ngan Kamarul bwk family gi mancing kat Semenyih…anak2 aku tu ha heboh benor nak belajar mancing…so kitorang pun pegi la port kat Sukida resort. Seawal pagi gerak dari Saujana Utama…Kamarul & family tunggu kat tol batu 3 sebab diorang dari rumah Mak Teh kat Shah Alam. Bleh tahan jugak la jauhnya nak menyampai ke Sukida resort tu…dah dekat kul seploh lebih baru kitorang sampai… Ni la dia papan tanda di pintu masuk Sukida resort.

 

Port yang kami pilih untuk memancing…selesa…

 

Anak aku Mu’az memang tekun…memang ada talent jadi pemancing…ehehehe…tapi yg tak bleh tahan satu jer…”Ayah…bila nak dapat ikan ni?”….lepas seminit tanya lagi…ahahahaha… 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ikan pertama yg berjaya didaratkan…Mu’az tension sebab yg kena pancing Munaa…ehehehehe….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akhirnya…ada jugak ikan melekat kat pancing dia…

Ni ikan 700 grm…kena pancing Kamarul…Munaa saja tumpang bergambor jer tuh…

 

Pemandangan salah sebuah rumah penginapan di resort nih…byk jugak kolam kat sini..       

                                         

 

 

 

 

 

 

Dah penat memancing kami gi layan lak mandi manda kat lata tekala…sejukkkkk…menggigil Marwan…

 

Secara keseluruhan trip pengenalan memancing untuk anak aku nih kira sukses ler…tapi Munaa memang tak bleh la…sekejap jer excitednyer…berbeza ngan Mu’az yg cukup minat…nanti nak gi memancing lagi…ehehehehe…

August 6, 2010 Posted by | Activities, Life in SU3 | Leave a comment

Takraw kat tempat keje…

Tadi HR approach aku mintak jadi judge untuk company nyer Karaoke Competition…pulak…macam2 la diorang nih…terus aku bagi syarat…”Boleh…tapi aku nak HR buat game Takraw”…ehehehehe…bukan nyer nak ambik kesempatan…tapi dah 3 tahun berturut turut proposal aku untuk buat game takraw kat kompeni nih kantoi…

Akhirnya HR setuju nak buat takraw lepas raya nanti…errr…kalau aku still keje kat sini sempat ler…thehehehe…

takraw

aku_gulung

Ini gambo2 masa aku zaman muda dulu…berat baru 55kg…bleh la terbang lagi…sekarang perut aje dah 10kg…cam no nak melipat…ehehehehehe…zaman kegemilangan tuh dah berlalu tapi semangat aku untuk takraw masih berkobar…cuma keadaan fizikal jer yg membataskan…ehehehe…

Sedih bila tengok team Malaysia kalah kepada Korea Selatan dan Indonesia bebaru nih…malu…kita pelopor sukan ni…kenapa boleh kalah dengan org yg seatu ketika dulu belajar dengan kita? Senario mcm nih bukan berlaku kat takraw jer tapi hampir semua sukan kat Malaysia nih…tengok bola…dulu Korea tuh makanan kita jer…sekarang jauh la tertinggal…dimana kelemahannya?…pemain?…jurulatih?…kena buat post mortem detail kalau tak kita akan terus dimalukan nanti…

July 23, 2009 Posted by | Activities | 9 Comments

Aktiviti Hujung Minggu

 Teramat la lama nya aku tak menulis kat blog nih…ramai yg dah bising…ehehehehe…sorry la kengkawan…aku mmg bz tahap gaban punya…lagipun sejak kat ofis dah tak bleh nak access blog nih makin liat la aku nak update…nak harap bukak kat rumah mmg tinggal harapan jer ler..balik dah penat…lagipun time tuh untuk spend masa ngan wife & anak2…

 So apa yg aku nak tulih dulu nih?…aiseh…terlalu byk rasanya bende yg nak diceritakan…okeh aku start dengan aktivi kami sekeluarga time hujung minggu…to be more specific, hari ahad….setiap ahad kitorang satu family akan pegi bukak ‘booth’ kat Kompleks Tabung Haji Kelana Jaya…ni kira aktiviti wajib setiap tahun selama 17 minggu…kira road tour untuk www.motivasihaji.com la…

 3 tahun lepas kitorang jer yg meniaga kat situ…tapi sekarang nih dah ramai…dulu cuma org yg menjual bahan2 yg berkaitan dengan kursus haji sahaja yg dibenarkan bukak ‘booth’ kat situ tapi sekarang nih yg jual tudung ada…jual minyak wangi ada…jual kosmetik ada…jual kerepek ada…yang jual pisau parang pun pernah ada…adus…sepatutnya bende2 ni kena kawal. Biarlah bende2 yg dijual benar2 dapat membantu para bakal Haji & Hajah agar dapat memantapkan lagi persediaan mereka sebelum pergi ke tanah suci…

 Berbalik pada cerita kitorang…sebenarnya kitorang gunakan time meniaga ni untuk spend masa satu family…Marwan dah dapat berjalan nih habih satu kompleks di’tawaf’ nya..ehehehehe…kat kompleks tuh ada dibuat satu kolam denga lanskap yg boleh tahan la cantik nya…so anak2 aku selalu duk melepak kat situ la time aku & wife melayan para jemaah..Biasanya lepas habis meniaga kitorang akan sambung gi jejalan kat memana yg anak2 aku nak pegi la…

 IMG05720

 

Wife & anak2. Kat belakang tuh kolam ikan. Byk tuh ikan kat dalam tuh…kalau bawak pancing pun best…ehehehe..

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG05674

 

Cam aku cakap tadi…biasanya lepas meniaga kitorang akan guna masa tuh untuk melayan anak2…bwk diorang gi jalan2…biasanya kat shopping complex ler…window shopping jer…thehehehe…

June 4, 2009 Posted by | Activities | Leave a comment

Wayang…after almost 10 years…

Pergh…dah hampir sepuluh tahun aku tak tengok wayang…lama tuh…mmg dari dulu aku mmg bukan jenis kaki wayang. Bebaru nih kebetulan aku tak keje…so saje la bawak Honey ngan bebudak gi jejalan. Asalnya nak gi Ikea (tempat peberet wife aku nih…ehehehehe…tengok2 jer biasanya…) sekali last minute tukor plan…terus singgah cineleisure…aku rasa ini la masanya aku nak reward anak2 yg selama nih duk behave. Nak tau kitorang tengok citer ape?…haaaaaa…tuh kat bawah….betul…betul..betul…thehehehehe…

Masuk jer panggung dia tengah tayang iklan…”Yang ini kat rumah pun kita boleh tengok ayah”…selamba Mu`az sound aku…ehehehehe..aku sajer nak surprise kan diorang…aku tak cakap nak tengok citer nih…so berdebar-debar la diorang tunggu. Cam aku cakap tadi…dah agak lama tak masuk panggung…boleh tahan gak ler bingit telinga ngan sound yg kuat tuh.

Lepas habih iklan dia mula tayang sedutan filem2 yg bakal ditayangkan tak lama lagi…memula tunjuk sequal transformer…pas tuh latest sequel terminator…anak2 aku lepak lagi…sekali dia tunjuk sedutan filem “jangan tegur”…perghh….menjerit la anak2 aku…errr…ngan aku2 sekali pun cuak gak…ehehehehe…Rata2 org yg datang hari tuh bawak anak2…so secara peribadi aku rasa sedutan tuh tak sesuai la…takut bebudak tuh. Aku pun tak paham la Malaysia nih…dulu kemain lagi heboh ban sana sini filem2 unsur hantu nih…sekarang nih bercambah lak genre cam nih dihasil kan…mana filem silat? Bukan kah sepatutnya filem boleh kita gunakan untuk memupuk rasa kecintaan terhadap budaya & hak bangsa kita? Ada berapa juta pengamal silat kat Malaysia nih…tak cukup lagi ker untuk bukak mata penerbit tentang potensi filem2 silat?…ada la sikit…PGL…itu pun babak kat pasar jer silat…yg lain tuh semua nyer adegan gaduh ala2 jet li…

Berbalik kepada upin ipin nih…aku sebenarnya tumpang bangga…first filem anamasi tempatan yg berkualiti…jgn la bandingkan dengan filem2 anamasi keluaran Pixar atau disney…mmg la belum sampai tahap tuh…tapi kena ingat…everything begin with the first step…bangga aku tengok nama anak2 muda kita yg buat filem animasi nih…

Ade adegan tiru mcm king kong?  Lawak slapstik? Adegan kejar2? Tak yah sentuh pasal stereotype ke hapa…yg tuh tak penting..Dari segi jalan cerita aku rasa mungkin agak berat sikit untuk level anak2 nak enjoy scene kena kejor ulor tuh. Tapi anak2 aku cukup enjoy tengok gelagat upin ipin berceloteh. Cuma tang Sally @ Salleh tuh diorang tak paham la gamaknya…mak bapak yg duk gelak time tuh.

upinipin

Apa babak yg aku paling tak leh lupa? Ha…korang tengok time Tok Dalang…Mak Uda & Bapak Rajoo nak menggelungsur turun bukit tuh…ehehehehe…mencuit hati…itu sebenarnya yg hilang apabila kita bertambah usia…kita lupa nak enjoy diri kita…kita lupa nak enjoy hidup kita…kita makin serius mengejar tuntutan kehidupan sehingga mengabaikan perasaan sendiri…kita lupa yg kita nih pernah ada sifat ‘anventure’ yg cukup tinggi…bekalan dari zaman kanak2…kita lupa untuk explore potensi diri kita…kita takut mencabar keupayaan diri sendiri..

Yup…I just wanted to reward my kids…but hey..at the end of the day I am the one who learnt something very valuable..at least that’s how I interpreted that particular scene…again kudos to those involved in this film…this is just the beginning…hope there will be sequels….

March 19, 2009 Posted by | Activities | 2 Comments

Cam tak caya jer aku gi muzeum…

Semalam aku bawak wife & anak2 gi muzeum…ehehehehe…last pegi masa rombongan skolah dulu…more than 20 years back…apa yg berubah?…kepala keretapi still ada kat situ…thehehehe…

img05573

Ini kalau orang dari Mumbai tengok sure gelak sakan…yer lah…kat sana tak heran nyer diorang ngan keretapi…mmg dah sinonim sgt. Kalau citer hindi atau tamil takder agdegan keretapi mmg tak sah ler…hilang identiti…kurang-kurang tunjuk gamba besi landasan pun jadi la…dah kira compelete dah citer hindi atau tamil tuh…ehehehehe…

Sesetengah org malu nak ngaku tengok citer hidustan…ehehehe…tapi aku dari kecik mmg sentiasa la lagu hindustan yg berkumandang…masa aku kecik2 kat kampung dulu selalu la duk main ngan kengkawan lat laman rumah mak sedara aku…dia pulak ada sket2 kacukan belah2 sana…so setiap petang sambil main gasing ke…guli ke…galah panjang ke…kitorang akan diiringi oleh lagu lagu dari filem lama hindustan…thehehehe…infact dengan ayat dari filem hindustan la aku start duk bagi hint masa memula nak ngorat awek aku dulu…errr..skarang dah jadi wife ler…anak 3 dah…hidustan nyer penangan..ekekekekeke…

Opss…jauh lak merapu…berbalik citer gi muzeum nih, sebenarnya aku pegi sbb ada pameran senjata2 lama kat situ…keris…tekpi…lembing….tombak…sundang….tumbuk lada…kerambit…buku lima dan macm2 lagi lah…ada beribu-ribu senjata yg dipamerkan. Artifak datang dari segenap pelusuk nusantara…ada keris jawa…keris bugis…keris bali…keris semenanjung…byk lagi wei…pergh…beratus tahun umur tuh…naik meremang jugak la kalau duk tenung lama2. Hebat betul kerja seni org2 lama kita dulu…ada satu keris dari tanah jawa…keris hitam 9 lok disepuh dengan warna emas berbentuk naga…perghhh…tengok jer keris tuh pun aliran darah rasa laju…kuat betul jantung aku mengepam…tak pasti la sebab teruja ke…takut ker…entah…yg pasti terasa tangan nih nak genggam jer keris tuh…cepat2 aku blah…ehehehehe…

img05562

Ni aku tgh bergambo dengan senjata2 daripada Sarawak…kebanyakannya Sundang (pedang)…

img05564

Ni basikal jepun…teringat kat ‘Sifu’…ehehehehe…yg ni mmg basikal original yg tentera jepun guna masa menakluk Malaya tahun 1941 dulu…peratikan betul2 kat bahagian tempat duduk tuh…kalau basikal zaman sekarang tempat duduk dah kusyen..so selesa la…dulu seat plastik…sebab tuh ada spring kat bawah seat tuh…funtion dia cam absorber la…diorang pun pikir safety gak sebelum buat…kalau tak naya la tentera jepun…habih perang jer semua pakat mandul…ahahahahaha…

img05565

Ini pulak persalinan perang tentera jepun. Pedang samurai hanya di berikan kepada pegawai2 sahaja…so pedang nih mmg digeruni kerana sering digunakan oleh pegawai tentera jepun masa tu untuk melaksanakan hukuman pancung. Masa tengok nih aku tetiba rasa skit sgt hati aku nih..mmg aku tak bangga dengan sejarah negara kita…terlalu byk penderitaan yg nenek moyang kita lalui…kenapa kita sering dijajah?…mengikut cerita arwah Opah..masa jepun datang arwah ayah aku beru jer berumur setahun..mmg susah sgt hidup masa tuh…nak makan pun payah…bangsa asing dgn mudah memperhambakan kita dibumi kita sendiri..

Habih jepun komunis pulak…pun sama…penduduk kampung hidup menderita. Arwah Atuk pernah ditangkap komunis…alhamdulillah dengan ilmu persilatan yg pernah dituntut arwah dapat melepaskan diri. Sebab tu la ada tersemat sedikit perasaan benci dalam diri aku nih pada bangsa & benda2 asing…Mmg kita tak mampu nak ubah apa yg dah berlaku…tapi kita masih mampu mengambil iktibar agar dapat membentuk apa yg bakal berlaku…Kita kena belajar dari sejarah…lagi sekali aku terkeluar dari topik…

So secara keseluruhan trip ke muzeum nih best. Aku tengok Munaa & Mu’az seronok jer…cuma masa masuk kat tempat yg ada tengkorak tuh masing2 pakat takut ler…ehehehehe…

img05557

Ni bergambar kat replika kota mana tah…lupa lak…ehehehehehe

img05571

Munaa & Mu’az kat depan meriam…

img05567

Ni satu lagi kepala keretapi…ehehehehehe…

img05570

Bahagian luar, die nyer lanskap la yg byk berubah…mmg la berbeza dari 20 tahun sudah. So sesapa yg nak gi tengok senjata tuh still ada lagi sampai bulan 4 nanti…pegi la…best…

March 2, 2009 Posted by | Activities | 7 Comments

Misi Kapal Karam – Edisi Kumpau Maut

Sorry la gang…lambat lak aku nak buat report pasal trip mancing itu hari..tak berkesempatan nak menulis…

24 January 2009, kitorang gi mancing lagi ke lubuk kapal karam di Sabak Bernam tuh. Yg join kali nih cuma 7 org jer…kurang 3 org berbanding trip lepas. Kali ni yg pegi cuma Aku, Abg Mie Rexton, Man Timbalan, Abg Mat, Iwan anak Abg Mat, member aku Fendi & Faiz.

dsc02519

Pukul 8:30 pakat berkumpul kat depan rumah aku…tapi kali nih tok siak takder nak tolong doakan…ehehehehe…

img05407

Abg Mat & anak dia tunggu kitorang kat Sekinchan…seperti biasa kitorang singgah minum kat gerai tepi jalan lepas pekan Sekinchan tu…dia punya roti canai pergh…aku ingat tokey maju ahmad pun buleh mintak ampun…menu best…macam2 ada…sekali aku tengok Abg Mie baek punya tengah layan roti jala cicah bubur durian…durian?…peberet aku tuh…apa lagi…join sekaki ler…ehehehehe…

Pukul 10:30 kitorang sampai kat petronas BNO….siggah situ jap…bukan nak isi minyak tapi nak buang isi perut…ehehehe…bubur durian punya penangan..Kul 11:00 sampai jeti…ehhh…mana bot nih…apsal tak sampai lagi…bila Abg Mie call rupanya dia masih kat laut…tak dapat nak balik sbb air surut sangat…Ini boleh mendatangkan marah…kata kul 11:30 dah bleh kluar memancing…nampak gayanya miss la time ikan makan umpan…apa buleh buat…tido jer ler…sesambil tuh ada gak yg ambik masa tuh untuk siapkan peralatan masing2…

dsc02505

Tunggu punya tunggu akhirnya pukul 4 petang baru bot bergerak meninggalkan jeti…hati panas tak ingat punya…kalau letak cerek kat dada nih mau masak air tuh…cess…Rupa2nya tekong tuh dah seminggu tak jejak darat…semalam nya dia bwk group lain gi mancing…bukannya tak bleh nak cari duit lebih…tapi agak2 la…jgn sampai pelanggan tertunggu-tunggu mcm nih…kalau betul tak sempat sampai pagi tuh helo la awal2…boleh la kita adjust plan…ini tak…buat pekak jer…memasing muka penat sepanjang perjalanan nak ke port mancing…nasib baik la ada sekumpulan camar yg mengekor bot…terubat jugak rasa marah nih…Tengok burung2 nih semua boleh buat kita insaf..gigih dia melebarkan sayap semata-mata untuk catch-up dgn kelajuan bot…harapan dia satu jer…kalau ade ikan2 yg melonpat kerana mengelak haluan bot dapat la dia hidangan mudah…kalau dah burung pun boleh sabar & redha dgn ujian Tuhan kenapa aku nak bad mood lak…mungkin ada hikmahnya kitorang lambat naik bot…insaf aku…terima kasih la si camar putih…(ehh…cam lagu headwind jer…ehehehehe)

img05414

Lepas sejam perjalanan kitorang sampai kat port pertama iaitu beberapa struktur buatan manusia yg terpacak tak jauh dari Kelong Paradise. Memasing dah tak sabar nak mancing. Aku ngan Fendi ambik port kat belakang bot. Kali nih aku nak cuba guna ‘Hong Kong’ hook…satu teknik memancing yg semakin terpinggir dek kecanggihan teknologi…’Hong Kong’ hook nih simple ya amat…mata kail digabungkan dengan batu ladung…tak perlu guna perambut & spreader…terus sambung kat tali utama jer. Kelemahan teknik ni cuma satu jer…tak bleh guna time air besar & air mati…kena gi mancing time air berarus kecik…so kalau nak ikutkan untuk trip kali nih mmg tak sesuai la nak guna..tapi aku saje jer nak try…

Sebelum tuh kitorang layan apollo dulu…lontaran pertama aku berjaya menaikkan 4 ekor ikan talang…boleh tahan jugak la sakit pinggang nak tarik…bila kawanan talang dah tak sudi menyambar apollo…kitorang tukor ke teknik mancing lain…ada yg layan mancing dasar…ada yg layan floating..aku lak saje jer lempar ‘Hong Kong’ hook (walaupun tau air tak sesuai…ehehehehe). Elok jer umpan yg dilontar mencecah air satu sambaran rakus berlaku…kelam kabut aku tutup bail arm shimano navy…”ikan apa nih?”…larian ikan semakin tak keruan…sesekali kelihatan aksi tarian akrobatik sang ikan seolah-olah sedang meniti ombak…”woi…ikan parang la..”…gumbiranya hati aku…aku cuba mengawal keadaan..drag diketatkan sedikit. keadaan agak cemas…aku cuba bertahan namun sang ikan berjaya meloloskan diri pada lompatan yg ketiga…kecewa nya aku….adus…melopeh…terduduk aku sekejap…tak dapat nak padamkan aksi2 hebat diasak si akrobat lautan yg begitu bijak…mmg tak der rezeki la…

Sedang aku asyik duk preview pertarungan tadi tetiba kekili Fendi berdecit kuat…”sreeeeeeeeetttttt”…Fendi terus menyambar kekili daiwa nya sambil menyentap kuat…sang ikat melilau cuba melepaskan diri…aku yg tengok lak lagi suspen…tetiba..”tusss”…tali putus…sorang lagi tewas….berbeza dgn aku, Fendi terus melabuhkan kembali umpan dgn teknik floating dan keazaman dia berbaloi apabila seekor todak berjaya dinaikkan tak lama selepas itu…aku pun apa lagi…possing time…ehehehehe…

dsc025091

dsc02510

Dapat bergamba ngan ikan org pun jadi ler…ehehehehe…Tapi teknik ‘floating’ yg Fendi guna memang berkesan la…mungkin time tu byk ikan2 permukaan tgh meronda kawasan agaknya. Sebab tu la umpan aku yg guna ‘Hong Kong’ hook pun dibalun nya…padahal tu untuk bottom fishing. Todak tu merupakan ikan terbesar trip kali ni…malamnya ramai yg pakat tombang…aku lepas isyak dah ting tong…tidor jer…bot dah jadi mcm zoo…memasing berdengkur cam rimau…ehehehehe…tak caya tengok gambo Man timbalan tido kat bawah…ghahahahaha..

dsc02515

Aku rasa Man ni tengah mimpi peluk bini kot…ehehehe…bini punya pasal selamba jer peluk batang exzos…punya la sayang bini…perut berbirat pun tak apa…untung ngko Mira…ehehehehe…

dsc02513

Cam aku cakap tadi…menjelang malam keadaan senyap sunyi…sesekali jer berlaku ragutan…itupun dari ikan2 saiz juvana jer…stok2 tadika semua…apa lagi…kitorang decide untuk tamatkan trip lebih awal…so subuh dah sampai jeti…

Kalau nak dikira dari segi hasil mmg la tak seberapa. Trip nih bleh la dikategorikan sebagai trip ‘Kumpau’. Namun itu la hakikatnya aktiviti memancing nih..rezeki tak menentu…kita mampu plan jer…DIA yg memberi rezeki…mungkin hasil tangkapan tak seberapa tetapi ada bende lain yg hendak diberikan….apa aku dapat trip nih?…2 org kawan baru….itu lebih berharga daripada setong ikan….

yeopmerah1

February 19, 2009 Posted by | Activities | 3 Comments

Blogging?…let’s give it a try…

“Ngko tak nak buat blog ke Yeop?….org byk cakap cam ngko nih kena ada blog…baru la boleh share pandangan dgn org lain…”

Itu ler yg 2~3 org member duk cakap kat aku…bukan nyer tak nak buat pasal apa…aku nih tak berapa reti sgt bab2 IT nih…malas nak menggodek…lagi satu nak kena spend masa ngadap PC hari2 sakit jiwa jugak dibuatnya nanti…Dulu aku mmg rajin tulis diari…tapi lepas dah keje nih tak dak masa lansung la nak menulis. Kebetulan website comuniti kat tempat aku tinggal guna WordPress untuk login…so aku main click jer ler ke laman blog nih…tengok nak register mudah jer…so why not…buat jer la blog satu…kalau ada masa aku tulih…kalau tak dak bior la dulu…

Kenapa ‘yeopbeast’? Masa zaman aku blaja dulu aku dikelilingi oleh org2 yg suka mengutuk kekurangan aku nih…kurang tinggi lah…kurang ensem lah…ahahahaha…dan mcm2 lagi lah…pendek kata semua bende buruk jer ler…mcm makhluk dalam citer Beauty & The Beast tuh…so aku pun guna la nick  de`beast  masa berinternet……ehehehehe…

So cukup sebagai intro…harapnya aku akan ada la masa nak mengarut kat blog nih…biar la blog nih jadi tempat aku meluahkan apa yg bermain dikotak fikiran aku nih…apa org pikir blakang kira…salam….

image3

February 10, 2009 Posted by | Activities | 3 Comments