yeopbeast's blog

Aku & Sesuatu…

Dah setahun…

30 September 2010…genap setahun Yong pergi meninggalkan kami sekeluarga…semoga Allah sentiasa mencucuri rahmat keatas arwah Yong.

Aku tengah duk buat arrangement nak tukarkan Taqreez sekolah di selangor nih…tapi susah jugak nak cari sekolah yang berasrama…ada la sorang dua yang offer nak tolong sebab mengenangkan dia anak yatim piatu…aku harap dapat la tukarkan dia nanti…bukannya apa…mak dah semakin tak sihat…perlukan perhatian…makan minum & ubat nak kena jaga bebetul…so kalau duk kat kampng tuh payah la sikit nak tengok2 kan…bukan tak der sedara mara tapi yerlah…semua orang ada urusan masing2…tak kan aku nak harap orang lan jaga mak…bila dah Tqreez skolah sini mak pun mungkin la lebih tenang nak duk rumah aku…sebab tiap minggu bleh jumpa Taqreez…kalau tak asyik menung jer hari2…

Gambar hari raya terakhir kami adik beradik bersama Yong

 


Yong bersama adik ipar…wife aku ngan wife Are…

Cam aku cakap dulu…yg tinggal sekarang nih cuma gambar dan ingatan jer la…semoga Allah melimpahi rahmah keatas anak tunggal Yong agar menbesar menjadi manusia yang boleh mendatangkan kebaikan kembali kepada ibunya..dia lah satu-satunya ‘aset’ yang Yong ada…dan aku la yang perlu memastikan dia mendapat didikan yg betul…insyaAllah…

Advertisements

October 23, 2010 Posted by | Uncategorized | 1 Comment

Open House Sana Sini….

Dah jadi sebahagian dari budaya kita masyarakat Islam kat Malaysia nih khususnya, menghabiskan sebulan syawal dengan mengisi perut sampai hampir nak meletup kat open house di sana sini…hilang segala keinsafan sepanjang Ramadhan dek penangan kambing panggang yg duk terkangkang di atas bara….

Yang hilang 5 kilo time Ramadhan kembali membusung hingga tersembul pusatnya dikala Syawal hampir melabuhkan tirai…ada seminggu lagi nih…sempat lagi tambah 7~8 kilo. Warga kota yang menyesakkan jalan2 dan lebuhraya ketika musim balik raya kini mengulangi sumbangan kearah kesesakan yg sama  tapi kini di ibu kota pulak…dari Rawang nak ke Saujana Utama pun  ambik masa 2 jam?…perghh!!!…

Kalau dulu laki bini bermasam muka berebut nak balik raya…trend sekarang dah lepas raya pun bermasam muka lagi…berebut nak gi open house kawan masing2…adu la…Syawal nan mulia jadi bulan bala untuk rumahtangga. Poket yg kering time balik beraya kini makin kontang dek penangan nak buat open house…jiran tu siap naik khemah…ayam golek & kambing panggang lagi…tak kan kita nak buat nasik impit segera ngan kuah kacang je bang…muncung si isteri. Kedatangan Syawal meleburkan usaha sebulan Ramadhan mengasuh diri menginsafi keperitan saudara2 yg kurang bernasib baik..lupa dah kita pada wajah kecil bermata sayu…memegang ketulan tanah yg dianggap roti untuk dijamah…ye…kita lupa….

Aku?…sama la jugak…kesan Ramadhan hanya seketika…insafnya tak lama…sepanjang bulan nih, ujung minggu duk pergi open house jer…sedara2…kawan2….ada yg sampai tak sempat pergi sebab jadual pack sangat…aku cuma bagi keutamaan pada open house ahli keluarga & jiran2 jer…yg jauh tuh tak dapek la nak tunjuk muka….

Gambo?…nanti la aku boh kat sini…

October 12, 2010 Posted by | Life in SU3, Nyum2 | Leave a comment