yeopbeast's blog

Aku & Sesuatu…

Lata Kekabu…

Itu hari masa balik kampung aku bawak anak2 gi mandi kat Lata Kekabu…tempat nih kira favourite spot la kat Lenggong tuh untuk aktiviti mandi manda bersama keluarga..keadaannya tak banyak berubah…masih macam dulu jugak rupanya…air gunung yg sejuk betul2 rasa bagaikan menusuk sampai ke tulang…menggigil jugak la mula2 nak masuk air tuh..ehehehehe….  

Tu ha anak aku si Mu`az kat belakang batu…punya la susah dia nak masuk dalam air…sejuk giler….ni tempat mandi kat kawasan bawah…kalau nak lagi best naik sampai atas sana…tapi since that hari dah petang masa pegi tuh jadi aku bagi bebudak nih mandi kat bawah jer ler…lagipun kat atas sana air nyer dalam sikit…kureng sesuai untuk budak2 mandi…bahaya…ikut sejarah dah ramai arwah kat sini sebenarnya…so mandi kena hati2….

Mu`az & Munaa bersama sepupu2 aku..Zarul & Ayuni…aku tau…memang kecik lagi…tapi diorang tuh anak Mak Teh aku…so kira pangkat pak sedara & mak sedara la kat anak2 aku…ehehehehe…

Air nyer cukup jernih…blen nampak sampai dasar…boleh kata tak terusik lagi la tempat nih dari segi ‘keaslian’ nya…masih belum tercemar kawasan lata nih…buleh nampak anak2 ikan duk berenang….

Tak de jaring?…baju pun buleh buat tangkap ikan…ehehehehe…konon bleh tangkap la…anak2 aku nih ingat ikan2 tuh macam kucing ke…sesenang je bleh pegang…ehehehehe…

kalau bapak dia nih lain la…zaman muda2 dulu memang memburu ikan…ni aku selitkan gambo masa aku duk aktif memanah ikan dulu…ni zaman sekolah dulu la…habih semua ceruk sungai dan lata tuh aku & the gang gempur…masa tuh ikan melambak…kat situ jugak kitorang BBQ biasanya…masa tuh sekali selam kalau tak ada 2~3 ekor ikan tak naik ke permukaan beb…dada kembang jer…penuh oksigen….sekarang…dah semput…dah tak bleh nak tahan nafas mcm dulu…adeh…pak cik dah tuo…

La…kan dah cakap…susah nyer nak dapat ikan kalau setakat sauk pakai baju…tapi yer lah…bebudak…semangat kuat…tak putus asa diorang nak jugak tangkap ikan2  yg byk tuh….padahal masa nih dah sound suruh ‘naik’…keringkan badan…tukar baju…nak gerak…hari dah lewat petang….

Lagi satu angle yg cukup aku suka..seronok rasanya bila berada dipersekitaran yg mendamaikan macam kat Lata Kekabu nih…Lenggong memang cukup istimewa…namun apakan daya…demi untuk mencari rezeki aku tak dapat la nak menetap kat tanah tumpah darah aku nih….iskh!!!…sekarang nih cuma sebulan sekali jer lah aku buleh balik…itupun byk hal…nak kerap datang mandi tak dapat la…apapun…anak2 aku seronok mandi manda…diorg cakap nanti balik kampung nak ajak datang lagi…sebenarnya madi kat Lata n ih yg best sambil berkelah…tengok la nanti mcm mana…buat BBQ sikit pun ok jugak…

Dekat tempat kitorang mandi tuh pun ada satu family tgh mandi gak…aku pun layan borak la…dah peramah nak wat cam ner…ehehehehe…Pian namanya…dari kelebang…tengok…punya la best Lata Kekabu nih sampai orang dari sungai siput pun datang…borak punya borak rupa2 nya Pian nih ada kena bau2 bacang jugak la dengan aku…atuk dia orang Patani menetap di Selama…confirm suku sakat aku la tuh…org Patani Selama dengan orang Patani Lenggong kebiasaan nya saudara rapat…insyaAllah raya nanti bleh la ‘bersurih’  lagi detail….sayangnya Ayah dah tak ade…kalau tak lagi senang la nak kenal adik beradik kat Selama nun…

Sebagai penutup trip mandi manda di Lata Kekabu…ni ada gambo ‘raksase’ @ antu air tengah menerpa keluar dari deruan air terjun….ahahahaha…aku la nih…apa la korang…ehehehehe…nanti kalau korang rasa nak buat trip ke tempat nih roger aku…bleh aku arrange kan…sure best…

September 3, 2010 - Posted by | Activities, Aku & Sesuatu

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: