yeopbeast's blog

Aku & Sesuatu…

Sukan Ria SU3 – meriah giler!!!

Yeop…kamu jadi ketua rumah sukan untuk blok kite ye…sambil tersengih Epul melantik aku…adeh…ketua pulak…habih rumah apa nih?…Rumoh Meroh…rumah Hang Tuah…erkkkk…aku dah la phobia sikit dengan nama tuh…maklum la…aku kan berhaluan kiri…gang Hang Jebat…tapi apa nak buat…dah diberi tanggungjawab nih…redah jer ler…                                                                                                                                                                                                                    
Hidup Hang Tuah!!!…Hidup Laksamana!!!….itulah pekikan orang kampung apabila Hang Tuah berjaya ‘membuang’ Jebat Derhaka (derhaka kah Jebat?)…dan pada ahad lepas 14/3/2010 Hang Tuah muncul kembali…kali ini gelombang ‘Merah’ hadir dipadang permainan SU3 sempena Acara Sukan Ria…Rumah Merah @ Hang Tuah ni satu jer problem nyer…blok aku tak ramai mana orangnya…tambah pulak dengan  cuti sekolah lagi la tak ramai yang tinggal…itu yg bila setiap acara muka itu2 jer yg masuk…ehehehe…                                                                                                     
Sabtu pagi tu aku, Salleh, Syamsul & Epul dah mula mengumpulkan daun2 kelapa untuk hias rumah…dihari sukan tuh nanti ada pertandingan rumah paling kreatif…so kena la usaha hias sikit….habis gondol la jugak pokok kelapa kat kawasan rumah contoh tu kitorang sesah…ehehehehe…nasib baik pokok kelapa tuh mandul…tak der buah…kalau dak dgn buahnya sekali kena angkut…Petangnya bermulalah gotong royong menghias khemah…sanggup korbankan takraw demi untuk sukan ria nih…dah la gang takraw mmg majoritinya rumah Merah…adeh…Terima kasih kawan2 yg turun menyumbang tenaga…dan hasilnya…tada!!!                                                        
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Nampak macam dah cukup kreatif kan?…the one and only rumah sukan yang ada “renovation”..ehehehe….additional structure tuh beb…rumah lain main gantung2 jer…tapi yer lah…standard kreatif kat SU3 nih tinggi beb…dah renovate gini pun tak menang jugak gelaran hiasan rumah paling kreatif…taun depan la jawapnya try lagi…                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                               Ni la maskot rumah kitorang…anak aku…ehehehehe…bakal menjadi pesilat Sendeng…tengok gaya dah tahu…thehehehe…                                                                                                                                                                                                                     
Dah agak lama sebenarnya exco sukan duk plan acara sukan ria ni…tapi event2 mcm ni bukan buleh main tangkap muat jer…byk ground work yg nak kena buat…berpinau jugak la AJK duk buat keje…tahniah la kepada semua AJK yang bertungkus lumus…korang punya endurance level mmg tip top…ehehehe…Hasilnya sukan ria SU3 begitu meriah…wakil YDP yg hadir turut meluahkan rasa terkejut dan kagum beliau kerana beliau tak pernah tengok acara sukaneka semeriah yg SU3 anjurkan…kudos!!!                                                                                                                                       
                                                                                                                                                                                                                                               Ini bukan acara berlari bwk anak tau…tapi larian kaki 3…husband ngan wife jer patutnya.. Ni la dia orang kuat/peneraju acara sukan ria tahun ni…saudara Epul tgh berlari dengan wife…dan anak?…ahahaha…nak wat cam mana…dah budak tuh menjerit tamo duk luar…nak ikut…nak ikut…terpaksa la si Epul berlari ngan anak sekali…ehehehe…semangat memang tinggi team merah nih…itupun tujuan sukan ria nih…memupuk keakraban bukan sahaja dikalangan jiran tetangga…tapi jugak sesama ahli keluarga…thehehe…                                                                                                                                                                                                                  
                                                                                                                                                                                                                                       Acara Terompah gergasi…tengok tuh beb…walau berpakaian sopan masih lagi bleh berlari…ehehehe                                                                                                                                                                                                                                              
                                                                                                                                                                                                                                             Munaa tgh lari bawak bola pingpong…org tua yg semangat lebih nih…thehehe                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
                                                                                                                                                                                                                                        Anak aku ke nih…ado la…ahahaha…ni Mu`az lepas acara gula2 dalam tepung…mcm tepung gomak la…ahahaha     
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      
                                                                                                                                                                                                                                               Ni lah dia pom2 girls rumah merah…ehehehehe…10~15 tahun sudah dara pingitan la kiranya nih…skarang dah jadi Mak Dara…errr…jangan mare ahh…gurau jer…ehehehehe…                                                                                                                                                                                                                                              
                                                                                                                                                                                                                                      Takmeriah lah acara sukan kalau tak der gerai2 & motor2 yang menjual mcm2 nih…yg motor aiskrim ni mcm tak der port lain…sebelah rumah merah gak nak parking…Marwan ni dah la lelah…mana bleh makan sgt aiskrim nih…pening2..                                                                                                                                                                                                                                 
                                                                                                                                                                                                                   

Yours truly ngan Hairol tengah bersilat…ehehehe…

Kedatangan para juri untuk pertandingan rumah paling kreatif kami sambut dengan tari silat bersulamkan paluan kompang..pergh…rasa nak bertikam la pulak dengar kompang rentak silat nih..yah…yah…eyah…ghahahaha….

“Dari Melaka ke negeri Pahang,

Singgah di Johor beli berangan,

Langkah Laksamana menyambut datang,

Memeriah acara mengukuh kejiranan”

Acara tarik tali merupakan kemuncak sukan…pusingan pertama rumah merah berjaya menewaskan rumah kuning…lawan di final bukan calang2..rumah hijau memang ketara mempunyai kelebihan dari segi fizikal…bak kata org mcm mentimun ngan durian…melenyek kena dilenyek lagi la kena..tapi lawan tetap lawan..hidup Laksamana!!!…tahniah kepada badang2 rumah merah…walaupun tewas diperingkat akhir namun semangat korang mmg wa salute…

Bergambar penat…tu yg sesat sorang rumah biru tuh kira enteprem la tuh…nak datang sengsorang malu…sudah nya angkut anak la buat lesen nak bergambo..”Bukan aku nak sangat…kesian anak aku ni nak bergambo ngan korang”…ehehehehehe 

Ni bergambor ramai2 semasa penutup…ramai yg dah gerak sebab panas tak ingat punya…so ni sapa yg tinggal jer ler bergambor. Yang baju hitam tuh?…bukan…mana ada rumah hitam…itu semua sukarelawan dari ITM…anak murid Nurul la semua nih…student event management…terima kasih korang.                                                                                                                                    

Secara keseluruhan aku katakan yg acara sukan ria nih telah dianjurkan dengan jayanya…terima kasih kepada exco sukan dan AJK2 yang terlibat…apa2 aktivitipun tak sempurna rasanya kalau tak der rungutan…itu lumrah org kita…mmg pahit nak ngaku tapi tu la dia perangai org kita…rumah siap pahat berbunyi…panggil meeting tak datang…bagi tugas tak buat…gotong royong tak muncul…bila dah selesai komplen bergunung…biasanya diorang nih jugak la yg bila kita buat RT tak turun…nak security katanya…dah ambik security tak mo byr pulak…adoi..Biarkan golongan ‘KUDIS’ ni meracau…yg penting kita dah buat yg terbaik untuk penduduk…tahniah korang….

Advertisements

March 25, 2010 Posted by | Life in SU3 | 7 Comments

Bakal Terbit…Rumahku Ofisku..

Tengah meeting tetiba Honey msg…”Bagi email add tempat keje baru jap”…ringkas dan tepat jer bunyiknyer…pastu aku terus terjebak ngan meeting tuh sampai la kul 1:30 t/hari…bila dah ada kat ofis aku bukak la email wife aku…jeng…jeng…jeng…

Cover depan buku terbaru dari wife aku….

Publisher dah email kat dia rupanya…patut la seronok sgt. InsyaAllah dalam masa terdekat (minggu depan) buku ni akan diterbitkan…publisher nak masukkan buku ni masa book fair kat PWTC…Tahniah Honey!!…

Kepada wanita2 diluar sana yg berhasrat untuk menjadi ‘Full time Mom, part time everything else’ boleh la dapatkan buku ni nanti…keputusan untuk berhenti kerja & menguruskan rumahtangga sepenuh masa adakalanya agak sukar untuk dibuat…setiap org ada masalah masing2…tapi melalui buku ni wife aku cuba untuk menyampaikan message bahawa duduk di rumah tidak semestinya tak produktif…begitu banyak alternatif yg boleh dipertimbangkan oleh kaum hawa untuk menjana pendapatan dari rumah…didalam buku ini disertakan beberapa projek/bisnes yg boleh dipilih. melalui buku ini jugak di berikan panduan kepada wanita tentang bagaimana untuk menangani perubahan2 yg bakal dilalui apabila dah decide untuk jadi ‘home maker’ nih…cam mana nak manage masa…cam mana nak manage stress…peer pressure dsb…pendek kata buku ni wife aku tulis supaya beliau dapat berkongsi visi beliau dengan kaum hawa lain diluar sana…

Secara peribadi…bagi aku hidup ni kita kena set keutamaan…mana yg lebih penting…kemudian sesuaikanlah dengan keadaan…aku tak sanggup nak tengok anak2 aku dihantar ke taska..sian je rupanya..sat lagi bila dah masuk musim demam anak kita tak putus2 hingus meleleh…cam mana nak baik…bila ke taska jangkit balik…sian la…tak sanggup aku…nak hantar ke orang pulak takut…beberapa tahun sudah penah kluar surat khabar…kanak2 dicabul oleh suami pengasuh…gila…lagi tak tergamak aku nak fikir kejadian mcm tuh…nak gi bunuh org yg mencabul tuh?…boleh back to normal ke anak kita?…benda dah jadi tak bleh nak ubah dah..bende2 gini bukannya ada istilah corrective action…nasik dah jadi bubur…tak guna dah…so kena la concentrate pada preventive measures…jaga la sendiri anak kat rumah…

Berikut petikan kesimpulan yg dibuat oleh Ustaz Zaharuddin dalam isu wanita bekerja ni…untuk artikel penuh sila lawati    http://www.zaharuddin.net/

  • Fitrah wanita menuntut perhatian utama mereka untuk suami, anak dan keluarga. Dan silibus kejayaan mereka adalah dalam bidang ini.
  •  Wanita dibenarkan bekerja jika keperluan yang disebutkan di atas benar-benar berlaku.
  • Walaupun wanita dibenarkan bekerja, ia tidak bererti suami boleh duduk berehat jaga anak di rumah. Sepatutnya suami perlu meningkatkan kualiti diri untuk lebih kehadapan sehingga boleh menanggung keluarga tanpa bantuan isteri.
  • Suami isteri bekerja adalah diterima dalam Islam selagi mereka tahu dan bijak merancang pendidikan dan penjagaan anak-anak dan tidak digalakkan isteri berterusan bekerja tanpa sebab-sebab yang mendesak. Sekadar disandarkan oleh perasaan untuk lebih bermewah dan mudah membeli belah (sehingga mengadaikan masa depan anak dan keluarga) dengan menggunakan duit sendiri adalah tidak diterima oleh Islam.
  •  Menurut Syeikh Prof Dr Md ‘Uqlah, tugas asasi wanita adalah amat besar iaitu sebagai penentu dan pencipta kerjaya seluruh manusia ( menurut asbab kepada hukum alam ),

Komen saya : ini kerana mereka diberikan kedudukan oleh Islam untuk mencorak segala pemimpin lelaki masa akan datang iaitu dari kecil hingga besar. Malangnya mereka tidak menganggap besar dan mulianya tugasan itu sehingga mereka mencari kerjaya di luar rumah yang menghasilkan sedikit gaji yang dicintainya. Justeru, kembalilah sebagai pencipta kejayaan lelaki dan wanita dari rumah. Ia adalah silibus kejayaan wanita dalam Islam. 

Sekian,

 Zaharuddin Abd Rahman

Aku sarankan korang baca artikel penuh tentang isu ni…jangan ambil lewa…besar impak nya kemudian hari…

Berbalik pada cerita asal…insyaAllah minggu depan buku wife aku nih akan ada kat pameran tuh…so dapatkan segera…kalau tak guna sendiripun boleh buat hadiah kat kaum keluarga dan sahabat handai…wife aku tengah buat projek buku baru skarang…pasal apa?…tungguuuuuuuuuuuuu…ehehehehe…

 

March 18, 2010 Posted by | Aku & Sesuatu | 3 Comments

Merantau….Harimau Melayu “Bangkit Kembali”….

Tahun 2009 aku dapat tahu sebuah filem pertarungan berteraskan Silat akan diterbitkan oleh Indonesia…sejak dari itu aku terus mencari di internet dan dapat la tengok trailer cerita Merantau ni. First impression? Memang best!!!. Lama setelah zaman kemasyuran Jackie Chan baru lah muncul Tony Ja..terubat la sikit rindu pada filem2 fighting nih…dah sekian lama asyik disogokkan dengan adegan2 karate oleh artis barat yang kadang kala kareografinya nampak tak logik…kalau ade filem kung fu lak dah sampai terbang2 sana sini. Kehadiran Ong Bak di layar perak membangkitkan kembali semangat peminat2 genre filem sebegini. Namun sayang, garapan dalam filem sequelnya Ong Bak 2 telah mengundang kritikan hebat kerana kurang menyengat… 

Merantau mula ditayangkan dipawagam-pawagam Indonesia pada Julai 2009. Akhirnya setelah beberapa bulan sampai jugak filem ni di Malaysia. Agak mengecewakan apabila tajuk Filem telah diubah kepada “Merantau Warior” untuk pasaran luar indonesia…kenapa perlu ada penambahan perkataan inggeris? Apakah penerbit merasakan yg penggunaan bahasa Melayu semata-mata tidak mempunyai nilai komersial? Jika benar filem ini dihasilkan untuk menonjolkan kembali kehebatan orang Melayu, kenapa tajuk perlu ada penambahan sebegitu? Renung-renungkan….

 Telah menjadi adat dan dan kebiasaan malah ada yg menjadikan kewajipan bagi pemuda2 suku kaum Minangkabau untuk keluar ‘merantau’, iaitu keluar meninggalkan kampung halaman bagi mencari pengalaman hidup dibumi asing. Seorang pemuda yg tidak keluar merantau berdepan risiko menjadi bahan cemuhan masyarakat. Lebih2 lagi jika pemuda tersebut termasuk dalam kategori tidak berkemampuan dari segi kewangan untuk menyara keluarga…dah tentu tak der sapa yg sudi nak nikahkan anak dia dgn org yg tak tentu hala masa depannya. Merantau juga dilihat sebagai perjalanan untuk menguatkan aspek spiritual pemuda Minangkabau…pemuda Minang yg hendak merantau selalunya perlu menyiapkan diri dengan ilmu Silat untuk menjaga diri diperantauan. Dengan merantau diharapkan pemuda Minang akan dapat membentuk jatidiri seterusnya menjadikan kehidupannya lebih baik…. 

Filem ini mengisahkan Yuda (Iko Uwais) keluar untuk ‘merantau’ ke kota Jakarta. Beliau berhasrat untuk menjadi tenaga pengajar Silat di kota besar itu.  Secara kebetulan dia terlibat dengan sindiket ‘menjual orang’ apabila membantu Astri (Sisca Jessica) dan adiknya Adit (Yusuf Aulia). Kalau nak ikutkan plot cerita memang la stereotype…hero bergasak dengan orang jahat untuk selamatkan heroin….filem heroic memang la macam tuh…tapi aspek yang paling penting bagi filem fighting ialah aksi2 pertarungannya…bagaimana kaedah sesuatu seni bela diri itu disampaikan kepada penonton…lebih2 lagi golongan pengamal seni bela diri yang tentunya lebih memahami…

Pengarah iaitu Gareth Evans telah memilih untuk mengenengahkan Seni Silat Harimau Minangkabau. Gareth pernah mengeluarkan filem dokumentari tentang pencak silat Indonesia sebelum ini. Berbalik kepasa Iko Uwais…beliau merupakan jaguh silat kebangsaan…lebih sembilan tahun mempraktikkan Silat 3 Berantai Putera Betawi di Jakarta. beliau menuntut Silat Harimau Minangkabau dari Datuk Edwel (pewaris Harimau Minangkabau) selama 6 bulan untuk filem ini. Menurut Iko, asas Silat Betawi & Silat Harimau hampir sama membuat kan lebih mudah untuk beliau mencerap tunjuk ajar Datok Edwel (juga berlakon sebagai guru Yuda).

Aku suka filem ni bukan semata-mata kerana ia filem Silat…tapi jika diperhatikan betul2 filem ini juga secara tidak langsung menyelitkan keperibadian orang Melayu. Perhatikan bagaimana Yuda lebih banyak mengelak diawal konflik…apabila keadaan semakin tertekan…musuh tidak mahu berundur barulah digunakan kuncian dan pukulan2 ‘peringatan’…kesabaran orang Melayu ada hadnya…bila musuh terus mendesak…barulah Yuda menggunakan pukulan2 maut…..

Scene paling best? Dah tentulah apabila Yuda terpaksa bertempur dengan rakan seperguruan(lain batch) di dalam lif. Silat ternyata efektif walaupun didalam ruang yang sempit….”Aku tak akan jadi seperti kamu”…itulah yg dilafazkan Yuda apabila berjaya menewaskan rakan seperguruannya…Seharusnya begitulah Silat…memupuk nilai murni di dalam diri pengamalnya…kepada pesilat2 yg telah hanyut dan menggunakan ilmunya dijalan yg tidak diredhai Allah…bertaubatlah…ingat pesan Guru…

Masa aku remaja dulu pernah aku belajar Silat harimau nih..tapi dah lama tinggal..didalam cerita ni teknik sapuan & pukulan ditonjolkan secara tepat…silat Harimau ni memang keras latihannya…tetapi ‘berbaloi’ bila digunakan dalam situasi beladiri sebenar…ni yang rasa semangat nak mencari balik Silat Harimau nih…

Kermuncak perjuangan Yuda adalah pertarungan dengan 2 orang mat salleh yg merupakan dalang kepada sindiket penyeludupan gadis Indonesia ke luar negara. Pertarungan dikawansan penuh kontena memaparkan pukulan2 maut Silat Harimau Minangkabau..memang best!!!…

Yang tak best? Hero mati!!!!…tension btul…bukan apa…aku mengharapkan sequel dia nanti…kalau dah Yuda mati cam no?…mmg anti climax btul la..apapun tahniah kepda semua yg terlibat dalam pembikinan filem ini..nak harapkan penggiat seni malaysia kempunan ler nak tengok citer silat…yg ade citer cinta…bohsia…merempit…sex bebas…lahanat btul…Dulu ada la citer pendekar kundur…keris hitam bersepuh emas…luk 7 dan beberapa lagi cerita silat…nak harap siri pendekar lagi la hampeh…konon cerita melayu…bila masuk bab lawan terus keluar kung fu…aku akan sentiasa menunggu filem silat dari Indonesia…harap2 akan ada lagi nanti…syabas!!!

March 12, 2010 Posted by | Uncategorized | 3 Comments

Mirah & anak2…

10 March 2010…genap sebulan Mirah dan anak2 nya berpindah ke rumah Cikgu Siti. Syahdu jugak tengok diorang masa Cikgu Siti datang tuh…Mirah muram jer mukannya…anak2 kecil tuh pulak tak tahu apa2…so duk main mcm biasa la…Kalau tak kerana memikirkan anak aku…memang Mirah sekeluarga tuh biar la kat rumah aku…apa la sangat setakat makan minum diorang… 

Seperti biasa Munaa la yang paling sedih…dia kan sayang sangat kat Mirah tu. Aku kengkadang pelik la ngan anak sulong aku nih…selalunya anak sulung nih keras hati sikit…ini Munaa tak…penyedih orgnya…dia sentimental sikit..agaknya mungkin la sebab jarak dgn adik2 jauh sikit, so lama la dia jadi anak manja.

 Ingat lagi macam mana mula-mula Mirah datang kerumah…comot & lapar…atas dasar belas Mirah kami layan macam keluarga sendiri…sampai la dia beranak pinak…tapi masa untuk berpisah tiba jugak…kami sekeluarga terpaksa merelakan pemergian Mirah & anak2nya. Cikgu Siti Nampak baik orangnya…Nampak penyayang…aku harap Mirah sekeluarga dapat kehidupan yang lebih baik di rumah Cikgu Siti…

Terima kasih la Cikgu kerana sudi menjadi keluarga angkat kepada Mirah & anak2. Cam aku cakap, kalau tak kerana Marwan ada alahan memang tak menjadi masalah. Ni itu hari semput sampai masuk spital…dia pulak memang suka sgt dengat kucing…habih dipeluknya sana sini…so terpaksalah aku carikan org yg sanggup bela kucing nih semua…Cikgu Siti pulak memang ada lebih 30 ekor kucing kat kampung…siap gi ambik kursus penjagaan kucing lagi…so they are in safe hands….bila memikirkan tuh jer lah yg buat aku rasa lega…cuma sian jugak aku tengok Munaa ngan Mu’az…diorang la yg bidankan si Mirah tuh masa beranak itu hari…Mu’z paling sayang kat si Hitam (tak de dlm gambar)…aku pun sebenarnya bukan gemor sgt ngan kucing…cuma masa itu hari kesian tengok dia tgh bunting…so bela je la…setakat tolong bagi makan jer…aku pun tak pernah declare kata si Mirah ni kucing aku…cuma di anih memang suka datang mintak makan kat rumah aku…org lain mungkin sibuk kot nak sediakan sikit makanan untuk dia..tah la…mungkin ada…

So hari ni dah sebulan…sure anak2 mirah dah besar…itu hari aku dah janji dgn anak2 aku nak gi melawat Cikgu Siti sambil tengok kucing tuh semua…nak kena bawak la tuh nanti….

 

Mirah & Anak2 terpaksa duk dlm sangkar untuk perjalanan jauh…

March 10, 2010 Posted by | Life in SU3 | 3 Comments

Perginya Si Kuning

Beberapa hari lepas dapat notis dari TNB…bekalan elektrik akan terputus dari jam 10 pagi sampai 8 malam….adeh..lama tuh…panas la jawabnya…masa tuh tak terfikir pasal kolam…bila dah malam baru teringat…kalau dah tak der letrik kolam aku nyer pam mmg la tak bleh jalan…kalau dah pam tak leh jalan oksigen makin berkurangan nanti…abih ikan aku tuh nak survive cam mana?…hari dah malam…kedai ikan pun dah tak bukak…aku teringat Abg Mie ade motor untuk generate oksigen yg pakai bateri tuh…kitorang guna untuk umpan idop time mancing…so aku pun mintak pinjam kat Abg Mie…”Nanti la Abg cari…kat dalam store tu ha…”…”esok pagi sblm saya gi keje saya ambik ye bang”…konfiden je aku….Esoknya kul 7 tengok abg Mie tak kuar jugak rumah…so aku terpaksa la jugak gerak gi keje…sampai ofis aku call Abg Mie…kononnya nak mintak pass bende tuh kat wife aku…bateri semua aku dah beli malam tadi…”Abg tak dapat cari la Yeop…gelap benor dalam store tuh”…adus…kecewanya aku…aku mintak Honey tolong kocak kan air once a while sampai ade bekalan elektrik…. Balik keje aku tengok Munaa tengah nangis…apa hal lak ni…ikan mati ke?…memang pun…mati sekor…masalahnya yg mati tuh yg paling sayang…si kuning tuh…dah 2 tahun lebih bela…daripada anak ikan tuh besar kelingking…tensionnya aku…first thing nak kena buat lps ni beli oxygen generator tuh…lesson learned…the hard way….ikan kesayangan mati….

Si Kuning…Munaa sayang sgt dia nih…tu yang nangis sakan…

Aku paham…gangguan bekalan lektrik perlu untuk servis dah sebagainya…tapi aku rasa pihak TNB perlu mempertimbangkan untuk letak lori generator tuh jika gangguan yg melebihi 2 jam…macam mana kalau org yang meniaga barangan sejuk beku?…tak ke rosak nanti kalau dah lama sgt peti ais tak function…harap ada org TNB yg boleh fakir bende2 gini….

March 8, 2010 Posted by | Life in SU3 | 4 Comments