yeopbeast's blog

Aku & Sesuatu…

Bodyguards & Assassins…kurang umph!!

Aku nak citer sket pasal Filem Bodyguards & Assassins yg aku tengok itu hari. Cerita berkisar sekitar awal1900-an, Dr. Sun Yat Sen tiba di Hong Kong untuk mengadakan perjumpaan sulit dengan  13 orang pemimpin kumpulan reformasi. Objektif perjumpaan adalah untuk membuat perancangan bagi menjatuhkan kerajaan dinasti Qing. Berita ketibaan Dr. Sun diketahui oleh pihak dinasti Qing lalu para pembunuh dari dinasti Qing yang diketuai oleh Jeneral Xiao Quo ditugaskan untuk membunuh Dr. Sun yang merupakan penggerak kepada reformasi untuk menjatuhkan kerajaan. Sepasukan tentera (bodyguards) yang diketuai oleh Jeneral Fang telah bersiap sedia untuk memberi perlindungan kepada Dr. Sun namun mereka telah dibunuh dengan kejam oleh Quo & pengikutnya beberapa hari sebelum ketibaan Dr. Sun.

 

Tengok pada poster aku ingatkan Donnie yg merupakan watak utama namun bila tengok citer ni aku berpendapat bahawa penggerak utama adalah Wang Xueqi yang membawa watak Li, seorang ahli perniagaan yang berjaya, tidak mempunyai agenda politik tapi terlibat akhirnya dengan gerakan reformasi kerana penglibatan anaknya dan sahabatnya Chen(Tony Leung). Beliau akhirnya mengumpulkan jaguh2 yang telah lama memencilkan diri bagi menggantikan peranan kumpulan Jeneral Fang untuk melindungi Dr. Sun. So bagaimana dengan Donie Yen? Penglibatan Donnie dalam gerakan reformasi hanya diperingkat akhir apabila bekas isterinya meminta beliau melindungi Li (suami baru) sepanjang operasi tersebut. 

Bagi mereka yang menonton aksi Donnie Yen dalam filem Ip Man pastinya akan merasa kecewa dengan watak Donnie dalam filem ni. Beliau digambarkan sebagai org yang rendah moralnya…sanggup menggadaikan apa sahaja untuk duit…kaki judi la katakan (mungkin itu lah faktor beliau berpisah dengan isteri dan anaknya). Nak tengok Donnie fight macam dalam Ip Man?…kempunan jer lah…not in this film my friends…dalam filem ni kalau nak tengok Donnie buat “Parkour” bleh la. Leon Lai Cuma muncul sekejap…habis di’kitai’nya pembunuh tuh semua…tapi plot cerita waktu adegan tersebut teramatlah kelakarnya…korang pikir la…kumpulan bodyguard nih lari masuk dalam sebuah bangunan dan menonton Leon Lai bertarung….dan dibunuh….lepas Leon Lai kena bunuh dgn Quo baru la pakat nak lari semula…lawak kan…tak paham aku.

 

Aksi2 kungfu Donnie byk yang hilang ‘umph’…mungkin terlalu byk editing…

The first half memang plot cerita agak perlahan…personally aku rasa pengarah lebih byk nak develop character daripada menonjolkan aksi2 pertarungan.  Mengantuk aku nak habiskan sejam pertama nih…cerita start ada aksi sikit selepas Dr. Sun tiba….bermula lah adegan kejar-mengejar antara pembunuh dengan para bodyguard yg membawa Dr. Sun dalam beca….the next hour is full of  ’ bloody’ scenes…penuh dengan adegan tetak menetak…Dr. Sun Berjaya dibawa ke tempat perjumpaan…satu ‘diversion’ di buat dimana anak Li menyamar bagi menggantikan Dr. Sun didalam beca (ditarik oleh Nicholas Tse)…tepat jam sebelas perjumpaan selesai…perancangan untuk menjatuhkan dinasti Qing telah berjaya dibincangkan….bodyguards yg buat diversion semuanya mati…termasuk anak Li…sungguh tragis…tapi apasal la anak Li tak lari kluar dari beca tuh…duk tunggu jer Jeneral Xiao Quo tikam dia(dengan serpihan beca lak tuh)..ha sebelum aku lupa…Quo pun mati gak….kena tembak depan beca…patut boleh tembak awal2 lagi…Scene terakhir tunjuk Dr. Sun atas kapal sambil buat muka sedih…mungkin sebab terkenangkan para bodyguard yang telah terkorban untuk gerakan reformasi ni…abih tu kenapa tak meeting kat atas kapal jer?… 

Bagi aku fielm ni lebih digarap untuk menunjuk kan aspek drama & sejarahnya…jadi bukan lah boleh dinobatkan sebagai filem pertarungan seperti yg aku nak…slightly out of my expectation…so kepada peminat Donnie Yen…tunggu la filem dia yg lain…tension nya aku….

February 23, 2010 - Posted by | The Arts Of Fighting

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: