yeopbeast's blog

Aku & Sesuatu…

3 years 3 months & 26 days…

Bila baca kat atas tuh macam tajuk album kumpulan black metal pun ada…ekekekeke….

2 Oktober 2006 aku start keje kat Flextronics Bukit Raja…dari keje kilang buat hard disk tukor keje kilang buat camera handphone lak…duk ngadap bende2 kecik la pulak…aku kena lead EOL Engineering…banyak bende berlaku sepanjang tempoh lebih 3 tahun tuh…semuanya tetap akan tersimpan kemas dalam memori hidup aku nih…

Ni aku kat line…amacam? ade rupe pakar  bedah dak?…err ada…bedah durian buleh ler…ehehehehehe

28 January 2010…last day kat VPT (dah tukor nama dari Flextronics)…kata orang bila sampai masa untuk ucapkan selamat tinggal…apa yg kita bawak bersama kita adalah kurang penting berbanding apa yg kita tinggalkan…it’s how people remember you that matters. “Sapa?…Arman? budak tak guna tuh?”…”Sapa? Arman? Oooo…the living legend tuh…dia memang dasyat la…”…kan beza tuh…dah tentu aku nak org ingat aku for good reasons…

Apa yg paling aku rindu kat situ? Kawan-kawan la…seronok dapat kengkawan yg best…bertekak time keje tu standard la…but it’s all about work…

“When we die knowing that we have 5 good friends, we can consider ourselves having had a wonderfull life already. I definitely have more than 5. What a magnificent life!!

Aku bersyukur sebab dapat anak2 buah yg best…korang memang the best la…senang aku nak buat keje…tak pernah walau sekali pun korang membantah…kalau ada idea lain pun kita bincang sama2…aku bangga dapat keje sama2 dengan korang…

Azmi…Mawi…Datok…Lan…Min…Wadi…Saupi…Roland..Zaki…Hafiz…Panjang…..Alan..Teng…terima kasih….

Ni makan malam kat Vichuda…last dinner aku ngan bebudak ni pada hari terakhir aku keje situ…memang tak berapa nak hemsem bebudak nih tapi keje baguih…ahahahahahaha…

 

Fred...one of the best Boss ever...."yg lain jagn berenti ye"...pesanan terakhir utk kengkawan...ehehehe

“You all yang lain jgn berenti pulak ye’…pesanan terahir daripada Boss…Fred..one of the best boss ever…

 

Bowling tournament…gang2 aku nih rajin buat game..tak berapa kerat yang teror main pun  tapi semangat kesukanan tuh yang penting…kitorang biasa collect duit lagi utk hadiah…jangan tak caya…kategori raja longkang pun ada haaa…ehehehehe…

Walaupun berat…terpaksa jugak aku tinggalkan kawan2…aku pun ade career plan aku jugak…ada tanggung jawab yg perlu aku laksanakan…so terpaksa la make a move…In our life…people will come and go…a significant few will mark their footprint in our heart before they leave….I will always remember my friends in VPT….you guys are my brothers & sisters….take care….. 

Seminggu aku rehat kat rumah…asalnya nak join tempat baru 1hb…sekali aku injured pulak masa main takraw…sakit giler tulang belakang aku nih….dah la pernah patah masa accident 12 tahun lepas….adeh…ni kes luka lama berdarah kembali la ni…jenuh aku…tunduk sakit…nak berjalan pun sakit…nasib baik mengawan ok…muahahahaha…

6hb Marwan masuk hospital…mulanya dia sesak nafas sikit…aku ingat sehari jer la kot duk kat wad…sekali doktor tak bagi keluar…ada jangkitan paru2…sian anak aku tuh…Isnin aku nak kena lapor diri kat tempat baru…cam no nih…nasib baik adik aku Nadia tak de kelas Isnin tu…so dia la tengok kan Munaa & Mu`az nak sekolah…selasa & rabu lak Mak ambik cuti…nasib baik rabu petang dah boleh keluar…syukur la Marwan dah sihat…

“I know that your offer letter stated Assembly Department…but as of now I want you to lead the QA/QC team”….

Terkedu aku bila big boss baru cakap macam tuh…I’m mentally not prepared for this…to lead such an important group is a huge task…lama aku diam..pastu aku cakap kat dia OK…it is good that I can cut short my learning curve…in order to understand the product knowledge better & faster…QA/QC would be the perfect place…I’ll take the challenge….kata aku dengan konfiden nyer…padahal jauh disudut hati aku rasa risau jugak kot tak up to his expectation….OK than…let’s go to your office…kata big boss….my office????(dalam hati ler…)

So bermula la fasa baru dalam hidup aku….aku mula dengan cuba mengenali team members…pastu blajar product knowledge lak…pergh…byk jugak product kat sini…tak leh nak ‘go slow’ sgt sbb big boss bagi aku masa 3 bulan jer untuk ready to be on my own…aku tanya dia…bukan sementara jer ke?…for the time being yes…temporary…but I have to be honest with you…it will definitely be more than 4 months…jawab big boss sambil tersengih…lain macam je bunyi nyer nih…tapi mcm aku cakap la…it’s a challange for me to improve myself another step further….so…just do it…ehehehehehe…

Below are photos with my friends at VPT…

Ni masa gi Trip Memancing ke Kelong Mamood Bagan Lalang…ade 2 org chef…so sendri mau ingat ler beb…lebih makan dari mancing…Budin & Zaidi…masakan korang mmg muahsss….ahahahahaahaha…

 

Ni masa farewell Sany@ King Kong…yg botak tgh duduk sambil kena usap kepala tuh bukan tok sami haa…jgn salah faham….Jet Li jauh sekali…thehehehe…

 

Ini masa gi team building kat PD….time makan bebudak nih semua mmg sebijik cam paus biru…nga nga luas2…jalannnnnnnnnnnnnnnn…ahahahaha…

 

Ini pulak masa malam dinner…time ni operator dressing dah macam enjelina joli…thehehehe…mana?…yang duduk kat depan gaya A.Mamud tuh?…bukan indon tuh…org Setiawan jer…ehehehehe…jgn marah ha Pijul…

 

Ini…makan free lagi…ni time training…as usual bila training team aku jer manjang power…aku tahu org lain tak stuju dgn statement tuh…mmg kebenaran itu kengkadang pahit…keh…keh…keh…tapi ingat beb…tongkat ali tuh pahit gak…tapi tengok la hasil…manis senyuman dibibir isteri…err…melalut dah nih…thehehehe..

 

Makan free (training) lagi…time training la biasanya kitorang nak release tension…masa nih nampak le sifat & jiwa budak2 dalam diri bapak2 nih…ehehehehe…but it’s true actually…nobody is more creative than kids…you give them a pencil…they can spend hours playingwith it…yup…it’s just a pencil to us but hey..ask them…it’s their sapce shuttle…rocket…boat…car…you name it…there’s no limit to their imaginations…which is what we had lost…

 

EOL Engineering team…I’ll surely miss you guys…like I said…you guys are like my brothers…it’s an honour to lead a team of dedicated people…thanks again guys…do keep in touch….

Kalau nak ikutkan…terlalu byk gambar yg aku nak boh kat blog nih…tapi panjang sgt lak kang…penat kengkawan nak baca…ehehehe…so that’s it..the end of a chapter &  the beginning of  a fresh new chapter…wish me luck….

February 19, 2010 - Posted by | Aku & Sesuatu

6 Comments »

  1. Hahaha… ayat2 abang memang kelakar! Tergelak sorg2 honey baca.. Teringat masa memula nak kenal dulu, surf homepage abang.. camni jugak la tergelak2 nya… Baca tulisan abang ni, really light up my day!

    Comment by Mazny | February 20, 2010

  2. Ehehehe…nak kene tukor keje kot…full time blogger…errr…buleh carik makan ke setakat merapu kat blog ni?…kena belajar nih…ehehehehe

    Comment by yeopbeast | February 23, 2010

  3. All the best!!

    Boleh sebenarnya buat duit ngan blog. Selalu saya masuk blog2 famous. Lagu famous lagi byk duit, kalau nak cuba gi check out Nuffnang.com.my. Try tgk2. Saya pun tak tgk sgt sbb traffic saya so small. So not for me…

    Comment by yamecome | February 23, 2010

  4. Ala che yam…trafic aku nih pun slow…tu yg malu nak approach nuffnag tuh…

    Comment by yeopbeast | February 24, 2010

  5. Ohh tersentuh jiwa raga aku baca……
    Penuh dengan kenangan dan ayat2 sedih, pahit,manis dan masam… aku pun terasa gak bila orga…kat sini berubah dan ko pulak nak blah so rasa ralatlah sesangat. Untuk team kita yang kita bentuk dari scrap sampai boleh dikata GAH! akhirnya terkulai dan layu sekarang nie….pedih rasa hati aku tengok bebudak kita skang semua cam dah moral down…just follow jer apa arahan dari atas walau pun tak puas hati…bebudak kita skang dah macam tergantung tak bertali, langsung takde sesape nak guide yang macam mana ko buat dulu….ternyata ko yang terbaik walaupun ko sekadar SNR ENG….dan yang ganti tempat ko seorang MANEGER namun .. terlalu besar jurang kemampuan dan kebolehan ko manage Team kita dulu.Terus terang aku kata skang nie keunggulan team kita dulu dah tak menyerlah dan kilauan nya pun dah malap… lain lah Cik yam boleh lepak2 2013 baru jalan product baru, skang nie habiskan mana yang ada. Ye tak Cik Yam..JGN MARAH!

    Comment by Raiders | March 27, 2010

  6. Adola…sebak la pulak aku baca komen ngko nih…bukan aku saja nak biarkan team kita terumbang ambing cam sekarang ni…aku terpaksa la mie..kalau tak kerana tokey ikan tuh kat atas aku maunya aku kat sana lagi…apapun..korang jgn moral down…teruskan semangat untuk improve diri korang..keje sungguh2 untuk diri sendiri…make sure korang equip diri masing2 dengan apa yg job market perlukan…rasa dah cukup lengap nanti gerak la kalau ada peluang baik…

    Kirim salam kat kengkawan…

    Comment by yeopbeast | April 1, 2010


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: