yeopbeast's blog

Aku & Sesuatu…

Cinta Pertama

Ade sorang regular reader blog nih email aku…”U dah tak der idea ke nak menulis sampai terpaksa letak iklan gitar kat blog”…adeh…pedih mato pak cik baco ayat tuh…bukan tak der idea la…aku sekadar menolong kengkawan…bukannya niat aku nak jadikan blog nih cam mudah.my tuh…ehehehehehe…

Byk bende rasa nak tulis tapi masa cukup cemburu ngan aku…pack sangat rasa sekarang nih…tapi macam aku cakap dulu…sekerap mungkin aku akan cuba la menaip gak kat blog nih..harap korang sabar2 la eh…

monyet berdua

Kenapa tajuk tuh? Aku yang kononnya brutal maut nih tulis bab cinta?…lawak2…kah…kah…kah…..errr…sebabnya bebaru nih aku ada berborak ngan sorang member…aku tengok dia cam sugul sikit…so aku tanya la…apehal ngko nih…muka cam org tak sudah ni…dia pandang aku…pas tuh blur balik…mcm org yg tgh di alam lain lak…milo kat cawan aku tengok tak luak2 jugak…ehehehehe…

“Aku jumpa dia semalam”…ha?….sapa?…Sammy Vellu?…aku cuba berseloroh…tapi bila nengokkan dia serius jer aku tak jadi nak gelak…nape ni bro? Ngko ade masalah besar ke?…sapa yg ngko jumpa semalam?…baru la aku tanya elok2…biasa la…aku nih terkenal dengan karekter happy go lucky nyer…selalu menggembirakan kawan2…kali nih nak kena serius lak…

Citer punya citer rupanya dia terjumpa balik dengan cinta pertama dia…awek lama…awek zaman sekolah…zaman duk kirim surat dalam buku…zaman duk dating dalam kelas ‘prep’…pendek kata zaman dia mengenal apa itu cinta la…pergh…patut la syahdu semacam jer aku tengok…Masalahnya bila terjumpa tuh bertukar la no tepon…dah duk bergayut lak malamnya…segala keindahan ‘dulu’ kembali menerjah bagaikan tayangan Astro yg berulang ulang tuh..perasaan sayang yg di semai dulu kini bercambah semula…segala bau..segala bunyi…segala memori datang balik menerpa…tapi masing2 dah berkeluarga…parah…

First_Love__by_D_a_vis

Nasihat aku senang jer…memang la bagi kebanyakan org cinta pertama tuh yg paling manis…ni bukan nyer kes yg duk minat2 org tuh…ini kes yg memang declare couple…declare cintan gila maut punya…itu la first love…setakat minat…aku pun minat gak ngan Mariah Kari tuh…tapi itu bukan cinta nama nyer…ehehehehe…

Kata orang cinta pertama itu hebat…suatu perasaan yg sukar untuk diungkapkan…cinta pertama begitu romantik & mostly bersifat fantasi sikit2..perasaan sayang yang teramat sangat akan menyebabkan kita me’lebel’kan kekasih kita tu sebagai yg perfect & paling ideal…kebahagiaan yang dikecap akan bertambah sepurna bila dibawa hingga ke jinjang pelamin…chewah…cam tak caya lak aku yg tulis bende2 gini…adeh…

Hakikatnya tak semua cinta pertama berakhir dengan perkahwinan (aku jer yg kawin dengan first love…I love U Honey…ehehehehe..) Bagi kebanyakan org cinta pertama selalunya terputus atas pelbagai sebab & cuma tinggal menjadi kenangan yg tak mungkin dapat dilupakan..masalahnya perasaan yg hadir bersama cinta pertama tu tak mungkin akan padam…ia cuma ‘tertimbus’ dan menunggu ‘hujan’ untuk bersemi kembali…itu la masalah member aku nih…benih cinta yg dia semai pertama kali itu telah kembali berputik…”jgn dilayan perasaan tu..jangan biarkan nostalgia cinta pertama tu merobek & menghancurkan mahligai yg telah dibina dengan pasangan sekarang…fikirkan pasal anak2..biarlah cinta pertama terus terpahat sebagai salah satu lipatan sejarah dalam hidup ngko bro..itu jer yg mampu aku nasihat kat ngko…selebihnya bergantung sepenuhnya pada diri ngko sendiri…life is a matter of choice…not a matter of chance…tepuk dada tanya iman…insyaAllah…ngko akan mampu menepis godaan cinta pertama ngko tuh…”, bersemangat aku nasihat kat dia…mau di menyampah dengar…ehehehehe…

Erk…macam doktor love la pulak…geli lak rasanya duk tulis pasal bende nih..tapi bro…kalau la ngko terbaca blog aku nih (ngko bukan tahu aku ade blog nih pun…ehehehehe…), aku harap ngko dapat sikit2 manfaat dari apa yg aku tulis nih…let bygone be bygone..we can’t change what had happened…but we can surely build a better future…appreciate what you have…kengkadang apa yg kita nak sangat2 tuh bukanlah yg terbaik untuk kita…hidup kita Allah yg tentukan..Allah lebih tahu…love your family bro…love your family….mereka tuh anugerah & tanggungjawab yg diamanahkan pada ngko…semoga ngko tetapkan hati ngko untuk terus menyayangi diorang…

Pada kengkawan lain yg baca ni…bagi la pendapat korang…kot la boleh membantu member aku nih…

October 28, 2009 - Posted by | Aku & Sesuatu

2 Comments »

  1. Tolong iklan utk kawan pun ader masalah, saya tak faham. Kalau baca famous blogger, lagi bersepah advert, biasa jer.

    Alaa first love…even first love pun tak menjamin bahagia. Kalau first love and bahagia alhamdulillah.

    Mainan perasaan jer tuh, ader otak untuk memikir dan kawal hati. Harap dia ambil keputusan bijak.

    Comment by yamecome | October 31, 2009

  2. Soal hati…susah nak cakap Che Yam…kengkadang hati mampu mematikan fungsi otak rasional…apa pun harapnya dia bleh handle la…

    Comment by yeopbeast | November 2, 2009


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: