yeopbeast's blog

Aku & Sesuatu…

09/09/09-hari penuh dugaan…

Aku dah apply cuti half day petang sebab ada urusan…so pagi kena keje la. Seperti biasa aku gi hantar Munaa ke sekolah agama dulu…kebetulan Munaa lak lambat…buku iqra’ dia tah mana diletaknya…secara automatiknya aku jadi lambat la nak gerak gi keje…adus…ati panas…aku dah start membebel kat Munaa…

Lepas hantar dia aku pun merempit la ke tempat keje…habih trottle la pulas lambat nyer pasal…tetiba sampai lepas sikit jer dari exit SP Setia tuh motor sangkut…jammed…terus tak bleh jalan…apa lagi…melengas la ketiak menolak motor…syukur tak lama lepas tuh ada sorang brader berenti…tolong tunda sampai kedai moto…terima kasih bro…

Aku sampai kedai tuh baru bukak pintu…kira first customer la…habih dibarainya motor aku…satu2 part yg problem dia tunjuk kat aku…apa lagi…mintak duit la tuh…aku bagi deposit dulu 2 rat…maklum la…kat wallet bukan ada sgt pun…ehehehehe…

DSC00526

Tengah aku duk pening mikirkan motor tetiba dapat call…urusan aku yg sepatutnya petang tuh nak di awalkan atas sebab2 yg tak dapat dielakkan…so aku pun roger Boss cakap motor rosak so aku nyer half day tuh tukar belah pagi…petang aku masuk keje…aku slow talk ngan tokey kedai mintak pinjam motor dia balik rumah…sampai rumah dengar Honey lak kena sama masa gi ambik Munaa balik dari sekolah agama…saman tak pakai tali pinggang keledar…nasib baik pat ploh ringgit jer…byk lak bala hari nih…Abah call dari Mekah bertanyakan hal aku menolak motor…concern betul Abah kat aku…terima kasih Abah…

Petangnyer lepas keje aku singgah kedai motor…apa RM550?…mak aih…biar betul diorang nih…bende apa yg diorang tukar sampai cam tuh sekali kos repair nyer…”Biasa la incik…sudah jammed aaaa musti manyak balang losak woo..itupun mana yg muleh pakai wa pakai..” Apsal buleh jammed lak…minyak hitam kan ade lagi…tanya aku ngan nada tak pueh ati..”Ini motor memang ini macam la incik…ala masa lia suka2 saja kasi ploblem”…Adeh..aku pun ngulor ler lagi Rm350 kat dia…kebetulan masuk waktu maghrib so sementara tunggu dia prepare resit aku gi berbuka kat Restoren hakim sebelah tuh…kelat jer rasa telan nasi beriani tuh…bukannya apa…aku dah spare kan RM600 tuh untuk cover kos balik raya nih…seminggu kat kampung confirm nak kena ada duit extra…ini dah ke motor pegi nyer…mana la aku tak tension…

Malam aku duk lepak melayan anak2 main bunga api…masih lagi sugul mengenangkan kejadian hari nih…tengah layan kepala tetiba dapat call berkenaan urusan aku siang tadi tuh…Cam mana aku nak cakap eh?..another bad news…bertimpa2 bad news aku hari nih…byk tul dugaan aku hari nih…aku tak paham dunia nih…kenapa perlu ada ‘double standard’?..kenapa org tak bleh nak justify aku nyer reasoning? Kenapa itu?…kenapa ini?…semua bende aku nak tanya…back tu basic…Allah lebih mengetahui akan sesuatu..Dia ada perancangan yg lebih baik untuk aku barangkali..kadang2 apa yg kita nak sesangat tuh bukan lah yang terbaik untuk kita…so kena redha dengan perancangan Allah…insaf aku….

Image3

September 17, 2009 - Posted by | Aku & Sesuatu

1 Comment »

  1. aduhhh yeop sadis aku baca story kau ni………

    Comment by hairol | September 18, 2009


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: