yeopbeast's blog

Aku & Sesuatu…

Ong Bak 2…suatu penantian yg mengecewakan…

ongbak2

Aku tau dah agak lambat untuk aku komen pasal citer nih…tapi aku rasa aku perlu luahkan jugak pandangan selaku seorang peminat filem ‘martial arts’. Aku kecewa dengan citer nih sebenarnya. Tony Jaa…satu nama besar yg sinonim dengan seni Tomoi Tua @ Muay Boron. Aksi2 yg dipaprkan dalam Ong Bak pertama dulu telah berjaya melonjakkan nama beliau dipersada antarabangsa. Beliau mengingatkan kita kepada Jackie Chan semasa zaman mudanya. Project A, Operation Condor, Armour Of God dan byk lagi filem2 Jackie yg meaparkan aksi2 gaduh & stunt yg cukup hebat.

ma_ong-bakcr

Aksi2 dari filem Ong Bak 1

Ong Bak 2 berlatar belakangkan kisah di zaman pemerintahan kerajaan Ayuthaya…kenapa Tony memilih untuk buat citer pasal zaman purba? Cerita lansung tak der kaitan dengan filem yg pertama, sekadar menyambung tajuk untuk menarik org ke panggung. Sepatutnya dia mengambil peluang ini untuk mencipta nama di Hong Kong atau Hollywood. Sepatutnya dia sambung cerita dulu, mungkin kali ni dia diminta escort something yg berharga ke Hong Kong…disana dia mula terlibat dengan gangster2 Hong Kong yg terkenal dengan ‘parang berkilat’ nya. Mungkin di boleh team up dengan Donnie Yen atau sesiapa saja aktor martial arts Hong Kong untuk menjadikan plot cerita lebih menarik..tak paham betul la aku…cam mana la dia bleh terpikir nak buat citer ‘org asli’ pulak. Aku mengharapkan aksi2 Tomoi Tua yg lagi hebat tapi hampa…terlalu byk seni beladiri lain yg ditonjolkan…Tony berkungfu, bersilat, bermain seni tempur pedang aliran Jepun…adus…spoil betul…siap ade satu scene tuh dah macam citer Drunken Master lakonan Jackie Chan…

drunken

Inilah scene yg aku maksudkan tuh….kan dah sebijik cam ‘Drunken Master’…Paling sakit hati dia punya ending…mmg bebulu la aku cakap…tak tau la aku nak cakap cam mana…mmg hampeh…tau2 dah habih…adus….mungkin diorang nak sambung lagi next film tapi sesapa tengok pun buleh sawan la kalau dah ending cam tuh…

Secara keseluruhan fight scene mmg byk tapi Tony seolah-olah hilang identiti. Aku harap Ong Bak 3 nanti dia akan ‘kembali ke pangkal jalan’…kat bawah ni poster untuk next film….

177409ongbak3firstposter

April 15, 2009 - Posted by | The Arts Of Fighting

5 Comments »

  1. Sayangnyer tapi memang jarang sequel dapat produce sama taraf ngan 1st one. Selalu fail.

    Comment by yamecome | April 16, 2009

  2. lama tak update yeop!!

    Comment by hairol | April 24, 2009

  3. fdsgghdfh

    Comment by hassan | May 18, 2009

  4. yg sangat di sayang kan endingnya,semoga ongbak3 lebih seru bravo

    Comment by andika | September 20, 2009

  5. Aku harap di Ong Bak3 nanti buATlah situasi syutiNgnya di perkotaan,ambil cuplikan-cuplikan aksi dari Ong Bak1 (pertama)….,
    mungkin dia bisa satu team dengang aktor martial untuk menjadikan cerita dan aksi-aksi yang lebih keren,heboh & menarik,terutama dengan aksi berkelahinya…,
    di sana tony terlibat dengan mafia-mafia yang lebih kejam,buatlah tony jadi marah besar hingga akhirnya tony ngelampiasin kemarahannya,
    untuk Ong Bak2 aku kecewa,karena aksi yang di paparkan kurang menarik,aku harap di Ong Bak3 dirilis dari Ong Bak1 dengan penuh aksi…,,,,,
    untuk Ong Bak3 aku tunggu filmnya…….??

    Comment by raffa | January 27, 2010


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: