yeopbeast's blog

Aku & Sesuatu…

Terkenang semasa dulu…

kekawan

Ini ler bebudak batch aku yg grad taun 1999. Tapi tak semua la ada kat sini. No gambo masa raya taun berapa tah…tak berapa nak ingat aku. Masa nih best…tau jer lah kalau dah kat Johor tuh…Raya sebulan beb…semua kampung bebudak batch kitorang yg tinggal kat Johor kena ‘ambush’. Satu batalion turun beb. Tah apa la parents diorang pikir…sekali kitorang serbu habih gula kopi semua…ehehehehehe.

Duduk barisan depan dari kiri: Sham, Popeye, Darwis,Pian, Mat & Kamarul.

Duduk barisan kedua dari kiri: Herman, Wak E, Jamal (Mat Fit).

Berdiri dari kiri: Keyrol, Pak jart, Botak, Zaidin, Heriyan, Zaki(atas kepala Heriyan), X (sorry bro…gua tak perasan la lu sapa..sipi sgt muka kat blakang Heriyan tuh), Sham Boroi, Aku (tepi tiang), Naz, Hairadee, Acoi (kepala paling tinggi dalam gambo nih), Panjang, Tawau, Wak & Madi.

Dah habih blaja nih semua pakat sibuk ngan keje & hidup masing2…taun lepas la kitorang ade buat re-union kat PD…dapat la jumpa kebanyakan dari diorang nih…tak semua yg turun pun….kengkadang bila duduk sesaja lepak terkenang balik zaman2 blaja dulu…hidup nih umpama satu perjuangan…semua benda nak kena ‘congak’…yer lah…loan baper sen sangat…nak mintak kat kampung arwah ayah motong getah jer…adik2 lagi nak sekolah…so kena la blaja survive sket…

Citer bab zaman blaja nih aku betul2 tak bleh lupa satu peristiwa…kejadian nih berlaku time weekends tak silap aku…sabtu atau ahad la…aku dan kengkawan sewa satu rumah masa zaman blaja dulu…Aku…Apo…Sham Borai…Panjang…Herman…Razi…Cha E & Hadi. Biasanya aku yg tukang masak sbb aku yg paling sengkek..so tak bleh bagi duit bagi tenaga jer la…yg lelain contribute duit untuk beli bahan mentah pastu sorang akan pegi kedai beli..nak jadi cerita hari tuh Sham Boroi yg pegi beli barang…aku suruh dia beli minyak ngan sardin…kebetulan ada sesikat pisang awak kat rumah so bleh la buat cucur sekali untuk minum petang…

minyak-sardin

Sampai jer bahan mentah aku pun mula la masak…nasik dah ada…tunggu lauk jer…semua dah pakat kebulur…kiranya pressure kat aku la…nak kena siapkan lauk cepat…selesai jer menumis sardin kengkawan dah menunggu dengan pinggan nasik…puhh…sian kengkawan aku nih…laju jer makan…lapar sgt la tuh…aku nyer perangai lak biasanya bila aku masak aku jarang makan terus…mungkin dah kenyang ambik bau kot…tah macam mana hari tuh aku bleh join sekali makan nasik berlaukkan sardin tuh…”Apsal rasa pelik jer nih”…pikir aku dalam hati…aku pandang Panjang…Herman…Apo…Sham borai…lahap jer memasing…nampak sedap jer diorang balun…”mungkin perasaan aku jer kot”…

Habih makan aku terus gi buat cucur lak…yer lah…sambil lepak2 kalau ada benda nak ngunyap ngam jugak kan…batch pertama yg siap digoreng aku anto ke depan…clear pinggan…aku nak sambung goreng batch kedua…sekali minyak dalam kuali dah surut…”kena top-up nih”…aku angkat botol minyak yg Sham Borai beli tadi…tengah nak tuang aku terperasan botol minyak nih nampak cam pelik sikit…aku belek betul2…eh…apsal gambo ‘Neptune’ nih lain mcm jer…apsal dia tak pegang tombak cabang 3 dia tuh…errr…apsal dia pegang jongkong emas lak….aku baca betul2 apa dia tulis…”MINYAK SEMBAHYANG”….arhhhhhhhhhhhh…..Borai…gampang…apsal ngko beli minyak sembahyang tokong nih…ado la…patut la pegang jongkong emas…tetiba teringat balik rasa sardin tadi…kelat2 jer rasa dia…eeee…nasib baik aku tak makan cucur tuh….ahahahahaha…semua pakat nak muntah bila aku bagitau pasal minyak tuh…itu la korang….lapor sgt sampai apa rasa pun main balun jer…lepas pada tuh Boroi terus diharamkan daripada pegi membeli bahan mentah untuk masak…dan aku lak lekat tabiat sampai sekarang…setiap kali nak tuang minyak dalam kuali mesti aku check dulu dia tulih apa…ehehehehe…eee…geli nya masih terasa la….

February 24, 2009 - Posted by | Aku & Sesuatu

6 Comments »

  1. hhahah…lawak siot..ada ker pakai minyak tu..kih kih..sib baik tak pakai minyak tanah ..minyak sembahyang tu warna cm minyak masak jugak ker??

    Comment by Sally | February 24, 2009

  2. Sekali tengok lebih kurang jer Sally warna dia…tapi aku perasan minyak sembahyang tuh warna dia cam gelap sikit jer dari minyak masak…apa nak buat…bende dah masuk perut..ehehehehehe

    Comment by yeopbeast | February 24, 2009

  3. gilosss larrr…
    dok “tmn u” ke dl yeop?
    laki aku kata kalo geng dia masak kari pon blh masuk oren sunkist nak bg kaler kuning/oren…goreng pon sodappp

    Comment by sz | February 25, 2009

  4. Third year Tmn U, fourth year sri pulai…final year teratai…semua tawaf tuh…ehehehehe

    Comment by yeopbeast | February 25, 2009

  5. ha,ha,ha, 100X gelak aku yeop sampai keluar2 air mata aku….
    apa daaaaaaaa balookk minyak sembahyang….. lepas makan tu tak ada site effect ke? kot boleh cakap manderin plak…..

    Comment by hairol | February 26, 2009

  6. Ahahahaha…alhamdulillah setakat nih tak der la side effect yg pelik2…cuma kepala otak nih cam benak jer sikit bila nak menghafal…ehehehehehe

    Comment by yeopbeast | February 26, 2009


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: