yeopbeast's blog

Aku & Sesuatu…

Honk!…Honk!

Bila Cikgu dah tag post blog aku ni kat FB…terasa macam kena wake up call..kali terakhir aku menjenguk blog ni adalah pada 2 tahun nan lalu…sesungguhnya kesibukan dunia berjaya menjauhkan aku dari blog ni..suatu tempat yg aku cipta untuk meluah rasa semahunya..aku kena kembali menulis..mesti!!!

Terima kasih Cikgu….

January 1, 2014 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

2010 in review-kena lagi byk menulis…adeh..

The stats helper monkeys at WordPress.com mulled over how this blog did in 2010, and here’s a high level summary of its overall blog health:

Healthy blog!

The Blog-Health-o-Meter™ reads Wow.

Crunchy numbers

Featured image

A Boeing 747-400 passenger jet can hold 416 passengers. This blog was viewed about 8,500 times in 2010. That’s about 20 full 747s.

In 2010, there were 34 new posts, growing the total archive of this blog to 71 posts. There were 161 pictures uploaded, taking up a total of 93mb. That’s about 3 pictures per week.

The busiest day of the year was June 16th with 77 views. The most popular post that day was Ong Bak 2…suatu penantian yg mengecewakan….

Where did they come from?

The top referring sites in 2010 were saujanautama3.com, syimirmikail.blogspot.com, darigobokhatiku.blogspot.com, facebook.com, and search.conduit.com.

Some visitors came searching, mostly for ong bak 3, upin ipin, ong bak, majalah keluarga, and upinipin.

Attractions in 2010

These are the posts and pages that got the most views in 2010.

1

Ong Bak 2…suatu penantian yg mengecewakan… April 2009
5 comments

2

Cover Depan Majalah Keluarga Feb 2010 February 2010
7 comments

3

Wayang…after almost 10 years… March 2009
2 comments

4

Sukan Ria SU3 – meriah giler!!! March 2010
7 comments

5

Silat Sendeng DI SU3 March 2009
4 comments

January 26, 2011 Posted by | Aku & Sesuatu | Leave a comment

Blackie Kohi & Fluffy Cino

“Yeop…si Mimi ada kat rumah aku tuh…beranak kat belakang sofa dekat sliding door…”

“Alamak bro…mintak maap bebanyak la…aku dah readykan kotak kat belakang tuh…kat rumah ngko jugak dia nak beranak…”

Mcm tu la bermulanya kehidupan kucing2 aku nih…selang beberapa hari lepas beranak baru dia angkut bwk balik rumah. Si Mimi nih mcm yg aku citer, dulu merupakan kucing datang…tah dari mana…sian punya pasal kitorang bagi makan…dah bagi makan lekat lak kat rumah….

Masa dia beranak tuh kitorang exited la…nak tengok apa rupa anak2 Mimi…Ada 3 ekor semuanya…sekor jantan dan dua betina…sekor hitam, dua coklat…memandangkan Mimi tuh kucing hybrid…so anak2 dia semuanya pakat bulu kembang la…ada la darah2 siam…

Dari kiri, Shorty Mocha, Blackie Kohi & Fluffy Cino

Dalam tiga ekor tuh yg paling manja si Blackie la…mungkin sebab dia tahu dia tak berapa nak lawa…hitam legam jer…so dia ambik hati tuan dengan cara lain ler…dia yg paling setia duk ikut kalau aku atau wife duk buat keje kat laman rumah…duk jer dia teman kat sebelah baik time cabut rumput ataupun time duk bersihkan ‘toilet’ diorang.

Satu hari si Blackie nampak tak sihat…demam gamaknya…tak berapa mau makan sangat…ada la dalam 3~4 hari dia mcm tuh…lps pada tuh dia nampak macam sihat balik…seperti biasa dia selalu duk manja2 ngan aku…kalau aku balik keje yg lain semua terkam mintak makan…dia jer yg datang gesel badan kat aku dulu..memang pandai ambik hati..

Aku ingat masa tu dia dah ok la..tetiba sehari lepas tuh dia monyok balik….Shorty setia duk temankan dia..hari sabtu 18 Disember aku ada Company annual dinner…so tak berapa nak kesah la kat dia sangat…ahad nya tuh pulak aku meniaga kat SU Car Boot Sale…balik meniaga kitorang tengok dia dah tak der dalam bakul…jenuh kitorang cari sampai ke belakang rumah..last sekali nampak dia kat dalam longkang antara rumah aku ngan rumah Azmi…nampak teruk sangat condition dia.

Kitorang terus bwk dia ke klinik…hari ahad..payah nak cari klinik vet yg  bukak…last sekali jumpa klinik haiwan kat Kepong..Doktor cakap dia kena serangan virus..virus dah sampai paru2…klinik tak dapat nak ubatkan…dia suggest kitorang bwk ke Animal Medical Center kat Jalan Kuching…

Kitorang terus gerak gi rumah Abah untuk surf internet…nak cari klinik lain yg dekat sikit…aku tengah kat komputer..wife tengah kat dapur…tiba2 wife aku panggil suruh tengok keadaan Blackie…wife aku cakap tadi dia duk kat luar bakul…dia tiba2 dengan susah payah melompat masuk bakul…aku tengok dia tengah kejang…macam kena strok…aku cuba usap2 badan dia dgn harapan boleh la tenangkan dia..dia pandang aku dengan renungan sayu..sukar aku nak gambarkan…seolah-olah mcm dia nak ckp something. Aku tak kan lupa renungan tu sampai bila2.  Kepala dia pelan2 terkulai…aku sedar pandangan tu adalah yang terakhir.. Blackie menghembuskan nafasnya yang penghabisan..badannya kaku..

Blackie..pergi jua akhirnya…kitorang selalu membebel sebab dia tak mau duk dalam bakul nih…susah2 gi cari kat kedai rotan last2 diorang tamo duk..mungkin sebab tu agaknya dia bersusah payah lompat masuk dalam bakul masa nak mati tuh…mungkin bakul tuh  jer yg dia rasa familiar dalam persekitaran asing baginya kat rumah Abah…Munaa & Mu`az bercucuran air mata…

Blackie yang telah kaku….2:30pm, 19/12/2010

Kitorang bawak dia balik SU3…Blackie disemadikan dibawah pokok tepi  rumah kitorang…kat pokok tu la dia selalu bermain-main dengan adik beradik dia…kadang2 sampai ke atas dipanjatnya…masa tanam blackie tuh kitorang panggil la si Fluffy & Shorty untuk tengok  adik diorang buat kali terakhir…Fluffy duduk jer kat sebelah sepanjang aku duk kambus kubur Blackie..dia mungin faham apa yang sebenarnya berlaku…dan itulah  kali terakhir kitorang tengok Fluffy dalam keadaan sihat…..

Hari Isnin tuh Fluffy tak nampak2…biasanya dia kalau tak der tuh duk lepak kat rumah Azmi jiran sebelah aku..wife aku  msg Kak Aripah wife Azmi bertanyakan pasal Fluffy…ada lepak tidur kat dalam raga motor katanya…ingatkan macam biasalah…so malam tuh kitorang gerak la ke selayang sebab esoknya tuh wife aku ada sesi penggambaran dan fotografi kat Galeri Ilmu..sebelum tu dah pesan kat  Kak  Aripah mintak tolong tengokkan Fluffy & Shorty sebab Selasa malam  baru kitorang balik…Shorty tuh nampak cam sunyi jer…

Hari Rabu tetiba wife aku call aku kat ofis…dah jumpa Fluffy tapi keadaan dia sama mcm  Blackie itu hari…jumpa pun kat dalam longkang belakang rumah Azmi…bimbang kejadian sama berulang, petang tuh jugak kitorang bwk dia gi jumpa vet kat Shah Alam..bende sama..Doktor mengesahkan Fluffy kena jangkitan virus..peluang untuk survive 50-50..dia just bagi ubat anti viral, antibiotik, anti inflammatory & pro-biotic. Kitorang bwk balik..tawakkal jer lah…selagi dia mampu bertahan kitorang akan terus jaga, bagi ubat..bagi air..dan Doc pesan suruh bagi air rebusan ayam untuk bagi dia tenaga..

3 hari wife aku jaga dia…keadaan Fluffy tak menunjukkan ada sebarang perubahan positive…badan dia semakin lemah. Hari khamis tuh Fluffy tiba2 mcm  sihat sikit…dia bangun dan mengiau-ngiau sikit…kitorang rasa lega dan tak putus bersyukur kerana nampaknya dia ada harapan untuk sembuh…namu bila teringatkan apa yg berlaku pada Blackie yg tiba2 sihat sebelum mati kami jadi risau balik…mungkin kah ini cuma seperti keadaan pelita dengan nyalaan terakhir masa dah nak habis minyak?

Fluffy dalam keadaan yg sangat lemah…..

Hari nih Sabtu, 25/12/2010…keadaan Fluffy kembali seperti sebelumnya…lemah…sesekali cuba mengangkat kepala tapi sudahnya terbaring semula kerana tak der tenaga…malam tuh kitorang gi kenduri kat rumah Azhar di Bidara 3 kejap…sebelum pergi tuh Munaa dah teresak-esak menangis sebab tengok keadaan Fluffy yang dah teruk sangat…..

“Tak per lah kakak..ada org Allah uji kucing dia sakit lepas tu sihat balik…ada orang Allah uji kucing dia sakit lepas tuh mati…semunya Allah dah tentukan”..tiba2 Mu`az bersuara dalam kete untuk pujuk Munaa yg tengah bersedih..

“Kenapa pulak macam tuh Mu`az?” tanya wife aku menguji…

“Sebab Allah nak tengok kita sabar ke tak dengan ujian Allah”…

Aku & wife saling berpandangan sambil tersenyum…syukurlah dia faham apa yg cuba kami terapkan selama ini tentang hakikat kehidupan. Balik dari kenduri rumah Azhar dah pukul 10:30 malam…lepas parking kete aku lock pagar…wife aku cakap mcm tamo keluar dah jer..aku tak paham…pandang dia…ooo…Fluffy…just in case apa2 jadi dah tentu kena keluar balik..Munaa tak nak masuk rumah…tak sanggup dia nak hadapi realiti yg mungkin sesuatu dah berlaku kepada Fluffy. Aku masuk terus gi check keadaan dia…perutnya dah tak berombak…dia dah kaku…tapi badannya belum lagi keras…dia dah pergi untuk selama-lamanya…

Fluffy..mati keseorangan…kitorang tak der kat rumah…tak sanggup nak tengok dia mati macam Blackie…

Kami kebumikan Fluffy disebelah Blackie…ni baru habis la nih..situlah tempat diorang adik beradik suka bermain & bergurau senda…kini tinggal lah Shorty keseorangan..pasti dia sunyi…Munaa cakap kat wife aku..”Ibu..boleh tak Munaa cakap mcm ni..”yg dah tiada kita ingat di hati..yang ada”….” kita hargai” sambung wife aku…jaga la Shorty tuh baik2…Anak2 tanya “Kat syurga nanti boleh tak mintak nak jumpa Blackie & Fluffy?”…”Boleh..kena la rajin solat”….sambung kami…Munaa mengangguk tanda faham…

Blackie Kohi (Died 19/12/2010)

Fluffy Cino (Died 25/12/2010)

So sekarang nih kitorang concentrate kat Shorty je lah…wife aku kata dah malas nak bela kucing lain…tak sanggup rasanya nak berdepan kemungkinan tragik sebegini..2 kucing kesayangan mati dalam masa seminggu..sangat menyanyat hati…bila kitorang refer Complete cat care manual yg Ayong hadiahkan…memang ada cerita kat situ tentang satu virus yg menyerang kucing dipanggil Feline Infectious Peritonitis (FIP)…FIP biasanya menyerang kucing dibawah usia 3 tahun “and treatment is not usually effective”..ayat yg membuatkan kami rasa agak ringan tekanan perasaan kerana diorang mati bukan lah kerana kecuaian kami….

Harapnya kami dah menjadi tuan yg baik untuk diorang….




December 26, 2010 Posted by | Aku & Sesuatu, Life in SU3 | 1 Comment

Mu’az…majlis Ikhtifal PASTI…

Bebaru ni Mu’az ada majlis Ikhtifal sekolah dia…majlis di anjurkan di Surau Al-Hidayah, SU1. Ramai jugak parents yg datang…tak kurang jugak parents & anaknya yg tak datang..sian kat budak…

Majlis bermula selepas zohor…hari nih Mu’az akan perform kat atas stage…dia kena nyanyi dgn kawan2 kelas 5 tahun…naik jer atas pentas aku tgk dia kat row belakang…ishk…susah sikit la nak nampak dia dlm gambo & video…tak pa…ada la jugak nampak dia menjenguk…ehehehe..mentang2 badan besor…kena jadi tukang pegang replika kete…ehehehehe…

Tu ada tu…perati betul2..Mu’az tengah menjenguk tuh..ehehehe

Yg nih pulak tetamu VIP….ahahaha…susah sungguh nak control Marwan nih…nak ngelakkan dia ngacau kat atas pentas terpaksa la tetamu VIP majlis panggil dia duk kat sebelah…siap bergaya lagi tuh….

Mu’az tengah ambik hadiah kat atas pentas

Bersama Guru Kelas…Cikgu Ana

Beberapa hadiah yg Mu’az dpt…

Dekat pukul 4 kitorang gerak…seronok dapat menghadiri majlis anak2…kita kena bagi support supaya anak2 akan lebih bersemangat untuk belajar…insyaAllah..aku harap Mu’az akan lebih berjaya nanti…

December 16, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

Mimi beranak lagi…

Itu hari aku dah iklankan Mimi kat mudah…nak cari keluarga angkat la konon…dah ada la sorang brader ambik…sekali esoknya aku terpaksa gi ambik Mimi balik sebab brader tuh kata dia bunting…so maleh la nak bela…ada ke nak lpaskan kalau aku tak ambik…naya jer kat binatang…

So sekarang nih mimi dah beranak…3 ekor anak nyer…mcm batch pertama gak…ni dia masa mula2 beranak…

Bawah ni abang & kakak2 tgh duk ushar…ganaz jer memasing…ehehehehe…

 

Ni kat bwh gambor latest kittens nih…dah 2 bulan lebih…dah ready nak makan gamaknya…

So  bertambah la family aku…errr…maknanya tanggungan pun tambah ler…adeh…so sesapa yg nak tolong bela roger aku…kena ambik ngan maknyer sekali…sian la pisahkan…ehehehe…

November 11, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

Bulan sukan SU3…

Dah beredar pun flyers untuk memaklumkan pada penduduk berkenaan bulan sukan SU3…bagi aku persediaan para ajk tak cukup…last menet punya keje…so byk la kekurangan…apapun ini sebahagian dari usaha untuk menyuburkan lagi semangat kejiranan di kampung SU3 ni….

Aku kena lead sukan Takraw…sabtu ni akan berlangsung kejohanan tertutup nyer…errr…tak panggil meeting pun…ehehehehe…tak pa..aku support punya walaupun tak proper…2 malam sudah aku gi jumpa jiran2 baru kat Jalan Bidara….ada la 2 orang yg register nak main…kalau nak ikutkan sambutan setakat malam tadi baru duk ada 4 regu…ni kira terus semi final nih…ehehehehe….harap menjelang tarikh tutup esok makin ramai yg akan register….

Ehehehe…ni sekadar gambar hiasan…bakat2 SU3 baru nak tengok sabtu nih…ada ke yg bleh terbang cam nih?…ekekekeke…harap meriah la nanti…

November 4, 2010 Posted by | Activities, Life in SU3 | 1 Comment

Kopiah Mahal & Tasbih Kokka…

Apa tajuk tuh Yeop?…ngko nak berceramah pulak ke?…dah nak tukor tempat keje dari kilang ke masjid?…ehehehe…mungkin itu ler respon kengkawan bila baca tajuk nih…

Ni aku nak citer pasal kejadian kat R&R Tapah masa aku outstation ke Penang itu hari…Jumaat 22 October lepas aku kena gi Penang…awal pagi dah gerak…nak kena gi meeting ngan customer…citer Penang dulu…aku gi nih bukan kat pulau nun…Penang belah main-land ni ha..Prai..kat situ ada port makan tengahari baekkk punya…bawal deep fry ngan sambal kicap…apa istimewanya?..kalau kat KL nih tak dak pun yg istimewanya kalau setakat bawal goreng nih…tapi kat situh menjadi makanan trade-mark..berpusu-pusu orang datang…segala lapisan masyarakat tak kira bangsa..punya la hebat..bila aku rasa…pergh…layan jugak bai…dia punya umph lain macam…bila balik sini buat bende sama tak pulak rasa sedapnya..ekekeke…

Bebalik pada tajuk asal..petangnya masa nak balik KL aku singgah kat R&R Tapah…masa nak ke toilet tuh aku ada nampak sorang remaja nih tengah mintak derma sambil jual bende..biasanya bebudak gini akan jual VCD atau ubat sapu atau kalender atau pun ayat2 Quran untuk di framekan…aku pun tak kesah la…memang dah terniat nak menghulur so lepas ke surau nanti aku hulur la..

On-da-way dari surau aku tengok remaja tuh tengah approach sorang brader nih…berkopiah mahal dikepala bertasbih kokka di tangan..badan gempal2 sikit sekali tengok cam gaya ustaz…berjanggut sejemput dengan misai nipis..dari surau tuh aku nampak brader nih menolak bila adik tuh nak jual barang untuk sekolah anak yatim tuh tapi adik tuh tak putus asa follow dan approach sekali lagi…sekali brader tuh naik angin…dirampaskannya beg adik tuh dan dicampak ke longkang…keadaan jadi sedikit kecoh dengan brader ala ustaz terus menyoal berkenaan permit kutipan derma dan sebagainya…

“Sampai hati pak cik”…kata adik tuh…si brader kopiah mahal bertambah berang…resit ditangan adik tuh cuba dirampas…untuk menjadi habuan longkang jugak la gamaknya…panas hati aku tengok…beberapa orang biasa lain (bukan gaya ustaz) yg tidak berkopiah mahal dan bertasbih kokka nih cuba meleraikan keadaan…sorang brader berseluar ‘steng’ bersuara…”ustaz…kalu tamo bagi dah la…tak perlu nak menganiaya adik nih sampai macam nih…kalau betul pun dia kutip derma tanpa permit itu urusan dia dengan Allah”…pergh…org biasa menasihati orang yg zahirnya nampak alim…”Kopiah tuh buat tadah kencing jer ler ustaz..”…terdengar suara sorang mamat rock kapak kat celah2 org ramai tuh…

Ini bukan kali pertama aku tengok org yg zahirnya alim tapi berperangai mcm org tak bertamadun…wife aku selalu tegur aku..”Abg nih selalu skeptical ngan org yg nampak baik”…ha ni la sebabnya…aku dah muak dengan mangga yg berulat…kulit luar nampak cantik tapi dalam busuk…

Pandangan aku sebagai warga yg jahil…derma nih perlu ikhlas…ikhlas pada yg memberi…kalau sungguh yg menerima tuh menipu pun itu urusan dia ngan Tuhan…yg penting kita ikhlas..bagi aku senang jer…kita nak bagi parang kat org supaya dapat bantu dia berkebun…kalau dah dia nak guna parang tuh untuk menyamun kita nak buleh buat apa…bukan nya kita nih buleh baca apa nak jadi kat masa depan nun…itu dia tanggung la…kita bagi niatkan untuk kebaikan…tah la…dunia nih makin pelik..aku harap brader berkpiah mahal bertasbih kokka tuh dapat muhasabah diri…ke pandangan aku nih salah?…ustaz tuh betul kot?…korang dengar la penjelasan dia pulak…kot la adik tuh ada maki hamun dia yg aku tak nampak…kot la…

November 1, 2010 Posted by | Aku & Sesuatu | 1 Comment

Dah setahun…

30 September 2010…genap setahun Yong pergi meninggalkan kami sekeluarga…semoga Allah sentiasa mencucuri rahmat keatas arwah Yong.

Aku tengah duk buat arrangement nak tukarkan Taqreez sekolah di selangor nih…tapi susah jugak nak cari sekolah yang berasrama…ada la sorang dua yang offer nak tolong sebab mengenangkan dia anak yatim piatu…aku harap dapat la tukarkan dia nanti…bukannya apa…mak dah semakin tak sihat…perlukan perhatian…makan minum & ubat nak kena jaga bebetul…so kalau duk kat kampng tuh payah la sikit nak tengok2 kan…bukan tak der sedara mara tapi yerlah…semua orang ada urusan masing2…tak kan aku nak harap orang lan jaga mak…bila dah Tqreez skolah sini mak pun mungkin la lebih tenang nak duk rumah aku…sebab tiap minggu bleh jumpa Taqreez…kalau tak asyik menung jer hari2…

Gambar hari raya terakhir kami adik beradik bersama Yong

 


Yong bersama adik ipar…wife aku ngan wife Are…

Cam aku cakap dulu…yg tinggal sekarang nih cuma gambar dan ingatan jer la…semoga Allah melimpahi rahmah keatas anak tunggal Yong agar menbesar menjadi manusia yang boleh mendatangkan kebaikan kembali kepada ibunya..dia lah satu-satunya ‘aset’ yang Yong ada…dan aku la yang perlu memastikan dia mendapat didikan yg betul…insyaAllah…

October 23, 2010 Posted by | Uncategorized | 1 Comment

Open House Sana Sini….

Dah jadi sebahagian dari budaya kita masyarakat Islam kat Malaysia nih khususnya, menghabiskan sebulan syawal dengan mengisi perut sampai hampir nak meletup kat open house di sana sini…hilang segala keinsafan sepanjang Ramadhan dek penangan kambing panggang yg duk terkangkang di atas bara….

Yang hilang 5 kilo time Ramadhan kembali membusung hingga tersembul pusatnya dikala Syawal hampir melabuhkan tirai…ada seminggu lagi nih…sempat lagi tambah 7~8 kilo. Warga kota yang menyesakkan jalan2 dan lebuhraya ketika musim balik raya kini mengulangi sumbangan kearah kesesakan yg sama  tapi kini di ibu kota pulak…dari Rawang nak ke Saujana Utama pun  ambik masa 2 jam?…perghh!!!…

Kalau dulu laki bini bermasam muka berebut nak balik raya…trend sekarang dah lepas raya pun bermasam muka lagi…berebut nak gi open house kawan masing2…adu la…Syawal nan mulia jadi bulan bala untuk rumahtangga. Poket yg kering time balik beraya kini makin kontang dek penangan nak buat open house…jiran tu siap naik khemah…ayam golek & kambing panggang lagi…tak kan kita nak buat nasik impit segera ngan kuah kacang je bang…muncung si isteri. Kedatangan Syawal meleburkan usaha sebulan Ramadhan mengasuh diri menginsafi keperitan saudara2 yg kurang bernasib baik..lupa dah kita pada wajah kecil bermata sayu…memegang ketulan tanah yg dianggap roti untuk dijamah…ye…kita lupa….

Aku?…sama la jugak…kesan Ramadhan hanya seketika…insafnya tak lama…sepanjang bulan nih, ujung minggu duk pergi open house jer…sedara2…kawan2….ada yg sampai tak sempat pergi sebab jadual pack sangat…aku cuma bagi keutamaan pada open house ahli keluarga & jiran2 jer…yg jauh tuh tak dapek la nak tunjuk muka….

Gambo?…nanti la aku boh kat sini…

October 12, 2010 Posted by | Life in SU3, Nyum2 | Leave a comment

Aidilfitri….

Lagi dua hari nak raya Mak balik kampung dengan Are, Ida, Qaseh & Adik Ya…aku masih keje lagi 8 hb tu…so plan hari buat lemang tuh la baru nak gerak…tapi tu lah…kita cuma mampu merancang jer…Allah yang menentukan…family aku semua pakat tak sihat…wife dan anak2 pakat2 demam…Mu`az muntah2…Munaa demam panas…Marwan duk semput…aku?…sakit gigi…argh!!!….

Gema…..

Takbir di subuh hari…

Menjelang sudah…

Aidilfitri…..

Adu la S Jibeng nih…syahdu lak aku dengar. Malam raya tu aku call Mak cakap tak dapat balik beraya…Sedih sungguh rasanya tak dapat beraya dengan Mak kali ni. Mak pun paham sebab Mak nampak memang anak2 aku tak sihat sebelum balik itu hari..so malam tuh kitorang siap2 la nak gi tido rumah mak abah kat Selayang…tengah duk siap2 tetiba Abg Najib lalu…”Yeop…jom takbir kat rumah abang”…so aku tangguhkan kejap nak ke Selayang…aku bawak Mu`az ikut takbir…ramai jugak rupanya yg beraya di SU3…bertakbir kat rumah Abg Najib aje dah ada berbelas org…lepas tu takbir kat rumah Abg Saidi pulak…masa tuh jam dah dekat pukul 11 so aku lepak makan kejap jer ler…

Hj. Rosmin tengah duk baca doa lepas takbir kat rumah Abang Saidi.

Antara jiran2 yg hadir bertakbir bersama-sama dimalam Aidilfitri..

Remaja2 SU3 pun turut serta dengan rombongan takbir…alhamdulillah…

Dah dekat kul sebelas stengah baru kitorang gerak dari SU3. Sampai Sri Damansara Nas call…diorg dah rabak mata katanya…duk tunggu kitorang jer nak potong kek…kebetulan hari nih (dah lepas kul doblas…kira dah masuk seploh hb ler..)birthday Abah so Zai dah belikan kek…secret recipe tuh beb…lepas makan duk layan borak je la ngan adik2 ipar aku…kalau dah dengan Nas tuh borak apa lagi…silat ler…ehehehe…

Kek birthday Abah & Mak sekali…secret recipe beb…maunyer tak sedap…

Pagi raya…lepas subuh Honey dah sibuk menggosok baju raya…aku sempat lagi landing balik…penat malam tadi tido lambat…disebabkan Marwan masih tak sihat so wife aku terpaksa la solat Aidilfitri kat rumah…aku bwk Mu`az je gi masjid. Selesai solat ada jamuan ringan kat masjid. Abah sebagai setiausaha masjid memang merupakan org paling penting dalam menghidupkan suasana hari raya di  masjid Taman Sri Melati nih…kalau korang tengok kerja2 Abah kat masjid sure korang impress…Abah memang pakar dalam Seni ‘Simenfero’…tah betul ke tak aku eja tuh…ala…yang buat2 lanskap guna simen tuh la…rupa persekitaran masjid dah berubah sama sekali sejak Abah handle nih…sedap mata memandang…untuk pengetahuan korang kolam ikan kat rumah aku tuh hasil kerja seni Abah la…ehehehehe…

Dah habih makan kat masjid balik beraya kat rumah…makan lagi…dah aku lak cirit birit…nasib baik dah balun ubat pepagi tadi…kurang le sikit frequency ke jamban.

Gambor kami sekeluarga dipagi Aidifitri…nampak muka Marwan tuh?…ha…tuh muka budak meragam…susah tu nak suruh bergambo…bad mood jer pagi raya tuh…

Ni bergambor ngan Mak & Abah..again…tengok la muka Marwan tuh…cukup susah nak pujuk dia bergambor…sian…dia tak berapa sihat…bila hulur duit raya pun tak layan…apa lagi…bapaknyer la yg layan…ahahahahaha…

Lepas solat jumaat baru kitorang gerak ke Kg. Mantau, daerah Mambau, Negeri 9. Ni kampung Abah. Wan (nenek) masih ada so Abah memang tiap2 tahun balik la…Wan ni itu hari dah sakit teruk…terbaring jer…syukur alhamdulillah…sekarang semakin sihat…dah boleh berbual dengan cucu cicit yang balik. keluarga Mak Teh pun ada sama…diorang sampai awal sikit…Pak2 sedara yang lain tak dapat jumpa kerana masing2 beraya di kampung wife…Pak Usu ke Johor…Pak Cik tak tahu…Pak Itam awal pagi dah datang beraya..kitorang beraya kat rumah Mak Long jer la….malamnya Kamarul bwk keluar mercun…sakan bebudak nih main…malam tuh dah dekat kul sebelas baru kitorang sampai SU3…

Pagi raya kedua..suasan SU3 tenang dan damai…sunyi jer…yer lah…orang pakat balik kampung…family wife aku hari nih balik Setiawan…kitorang tak dapat la balik sebab faktor kesihatan bebudak nih..jiran2 aku ada la 2~3 family tak balik…Abg Mie, Abg Salleh, Kak Nah, Pak Cik Suhaimi…semua pakat2 beraya kat SU3 jer…err…termasuk la Ghana & Ravin yg memang beraya kat sini…ehehehehe….

Tengahari dapat call dari Adik Ya…tengah kat klinik sebab mak tetiba hypo…gula rendah dalam darah…Are tengah kat Luat…nasib baik Abg Hamdan ngan Kak Ros ada…so diorang la yg tolong bwk gi klinik…Adik kata mak gi makan ubat kencing manis…tuh yg kering gula tuh…

Malamnya aku beraya rumah Abg Mie, tengah duk layan bakar satay Adik call lagi…kali kedua mak kena bwk gi klinik…kali nih mak terus pengsan kat rumah…klinik Lenggong terus refer ke Hospital Kuala…nasib baik adik2 aku ada…Mak dah tak boleh nak duk sorang kat kampung tuh…Mak kena duk dengan aku…aku pesan kat adik bila dia balik KL nanti suruh pujuk jugak mak duk dengan aku…kat kampung tak de sapa yg boleh tengokkan…makin sebak mengenangkan tak balik raya…mak lak jadi mcm tu…

Raya ketiga aku gi Rumah Abah Batu…Mak Batu baru meninggal beberapa bulan sudah…jadi sambutan hari raya di rumah keluarga angkat wife aku nih sederhana aje lah…masih lagi teringat kan arwah…kalau arwah ada memang suka dia melayan anak2 aku berbual…lepas maghrib kitorang gerak ke rumah Abah Cha…adik mak aku yang tinggal di Ampang. Sepupu2 aku yg ada cuma Lebai, azlin ngan Azrin jer…Zul ngan Reni beraya dirumah mertua masing2…Abah Cha nampak dah makin berumur…dah menjenguk usia 60-an…tapi masih lagi perlu bekerja…Dulu keje askar wataniah so memang tak de pencen la…sian Abah…kitorang sampai SU3 balik dah lewat…kul seploh lebih dah…apa lagi…zzzzzz…

Isnin aku masih cuti…tak berapa sihat badan nih…Adik call bagitau tahu Mak dah boleh keluar dari hospital…syukur…so aku pesan lagi sekali suruh adik bawak Mak balik sini nanti…Aktiviti hari ni? mengecat pagar..tengah2 panas tuh aku bantai mengecat…ehehehe…”ni mengecat untuk raya haji ke yeop”…gurau jiran2…yer lah…dah raya keempat baru nak cat pagar…mana tak nyer…asyik bertangguh jer…sampai ke malam ler mengecat…

Mengecat pagar jer ler…apa lagi nak buat…ehehehe

Kucing aku pun muka bosan jer…ahahahahaha….

Petang tu keluar bwk anak2 makan kat the store…baliknya singgah beli pokok…biasalah…wife aku…byk idea nyer….malam Mak Abah & Ami singgah on the way balik dari setiawan…dinner kat SU3 pas tuh baru balik Selayang…aku ajak la tidur sini tapi Abah biasa la…mana nak tidur kat rumah anak2…orang penting masjid…memang gelisah Abah kalau tak dapat ke masjid tuh…kul 11 Mak Abah gerak…aku ngan Honey sambung keje…pindahkan pokok2 kedalam pasu…alang2 baik siapkan sebab esok dah keje..alamak…esok keje la…dah kul 2 pagi nih…adus…

Gitu la raya aku tahun nih…

September 23, 2010 Posted by | Aku & Sesuatu, Life in SU3 | Leave a comment